Sociala värden är viktiga för lantbrukare som antar ekologiska metoder
Vilka värderingar påverkar jordbrukare när de väljer mellan ekologiska och konventionella system? Och vilka drivkrafter ligger bakom valet av ekologiska metoder? Det är frågor som Gaëlle Leduc undersöker i sin doktorsavhandling från Sveriges lantbruksuniversitet.
Med "ekologiska metoder" menas i avhandlingen lantbrukssystem eller -metoder som kan generera ekosystemtjänster. Studien visar att både konventionella och ekologiska lantbrukare drivs av en blandning av ekonomiska, sociala och miljömässiga motiv. Lantbrukare som antar ekologiska metoder drivs, vid sidan av ekonomiska argument, även av argument som handlar om livsstil (hälsa och fritid), miljö (som jordkvalitet, biologisk mångfald) och fördelar för samhället (som livsmedelssäkerhet, kundnöjdhet och känsla av gemenskap).
Att lyfta sociala värden kan främja ekologiska metoder
Beslutsfattare argumenterar ofta för stöd till ekologiska metoder i lantbruket med motiv som handlar om biologisk mångfald, miljö och kulturarv, visar studien. Lantbrukare å andra sidan motiveras också av faktorer som rör sociala faktorer som säkerhet, hälsa och livsstil. Även konventionella lantbrukare drivs av icke-ekonomiska motiv, men lantbrukare med ekologisk produktion visar en större bredd när det gäller den här typen av motiv.
Att därför lyfta fram sociala aspekter och fördelar för miljö och samhälle när man försöker främja ekologiska metoder kan bidra till en bättre riktad att kommunikation som lantbrukare lättare kan relatera till, enligt avhandlingen. Även vid marknadsföring av livsmedel skulle sociala värden kunna kommuniceras i större utsträckning.
Nätverk spelar positiv roll för agroforestry-metoder
I avhandlingen finns även en studie av faktorer som rör beteende och vilken roll de spelar för att lantbrukare ska anta skogsjordbruks- eller agroforestry-metoder. Studien visar att lantbrukares engagemang i formella nätverk, till exempel organisationer för lantbrukare eller markägare, spelar en positiv roll för att de ska börja med agroforestry. Det är därför viktigt att underlätta och uppmuntra lantbrukare att delta i den här typen av formella nätverk. Här kan lantbruksrådgivare spela en viktig roll när det gäller att knyta samman lantbrukare med nätverken och sprida kunskap om agroforestry.
Gaëlle Leduc försvarar sin doktorsavhandling den 12 september 2022 på Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala. Disputationen går även att ta del av online. Länk till annan webbplats.
Text: Teresia Borgman
Studien visar att både konventionella och ekologiska lantbrukare drivs av en blandning av ekonomiska, sociala och miljömässiga motiv. Foto: Mårten Svensson