Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Beskrivande bildtext

Växtnäringsbalans via
Mina sidor

En växtnäringsbalans är skillnaden mellan tillförd och bortförd växtnäring. Balansen görs i Sverige "vid gårdsgrind". Den mäter flödet till gården med insatsmedel, kvävenedfall och kvävefixering och från gården med produkter.

Inloggning

Inloggning för att göra växtnäringsbalanser sker med e-legitimation via Greppa Näringens Mina sidor. Det innebär att det krävs en fullmakt om du vill göra växtnäringsbalanser för ett företag med annat organisationsnummer än ditt personnummer, läs mer om fullmakter på Jordbruksverkets webbplats.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Mina sidor har du tillgång till de växtnäringsbalanser som din Greppa-rådgivare har gjort på gården. För dig som tidigare loggat in med lösenord finns även de växtnäringsbalanser som du gjort där tillgängliga.

Förberedelser

Innan du börjar är det bra om du samlar ihop de uppgifter som behövs. Öppna och skriv ut minneslistanPDF och försök att hitta så bra uppgifter som möjligt. Till exempel kan du använda bokföringens fakturor och avräkningar, växtodlingsplanen och egna anteckningar om skörd, stallgödsel med mera. För djuren kan foderstater och resultatanalyser ge de flesta uppgifter som behövs.

  • Hela åkerarealen ska räknas med inklusive uttagen areal. Utelämna eventuella permanenta trädor och energiskog. Naturbetesmarker ska inte vara med.
  • Använd siffror för det år som balansen omfattar. Gårdens genomsnitt för flera år ska inte användas.
  • Kvävefixeringen ska alltid beräknas då det finns kvävefixerande grödor, till exempel klöver, ärter, bönor med flera.

Sidan uppdaterades 2020-01-17 av Alexander Regnér

Kontakt

Växtnäringsbalanser

Cecilia Linge

036-15 52 82

Inloggning

info@greppa.nu

0771-57 34 56

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp