Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 17 april 2020 – Att så in vallfrö i en befintlig vall, så kallad hjälpsådd, kan ha fördelar för både ekonomi och miljö jämfört med att totalrenovera vallen. Men det är inte helt enkelt att lyckas med hjälpsådd. I ett projekt vid Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på försöksstationen i Særheim i sydvästra Norge undersöker forskare om det går att ta fram konkreta råd som kan vägleda i metodvalet.
  2. 07 februari 2020 – Det totala kväveintaget minskade med ökat koncentratinnehåll I form av spannmål, vilket gav mindre urin- och gödselkväve. När foderstatens råproteininnehåll ökades med inblandning av rapsmjöl ökade utsläppen av kväve framförallt i form av urinkväve, vilket leder till en större ammoniakavgång från djuren.
  3. 07 januari 2020 – – Ett och samma foder under hela uppfödningen minskar behovet av högre andel proteinfoder under den tidiga produktionsfasen. Därmed kan även råvaror som spannmålsbiprodukter, rapsmjöl och åkerböna användas som enda proteinråvara. Det säger Magdalena Åkerfeldt, en av forskarna bakom försök vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som nyligen publicerats.
  4. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  5. 04 oktober 2019 – En tillsats av mikroalg kan förbättra foderstater med åkerböna både i fråga om kväveeffektivitet, mjölkavkastning och foderutnyttjande.
  6. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  7. 10 september 2019 – EU:s miljömyndighet EEA (European Environment Agency) har kommit med en ny rapport där de bedömer hur matproduktionen och lantbruket kommer att påverkas av klimatförändringarna. En del av det som skrivs har tidigare rapporterats av andra forskare, men det finns också nya siffror och intressanta exempel på åtgärder från andra länder.
  8. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  9. 31 maj 2019 – Den som deltar i ett nederländskt växtnäringsprojekt som liknar Greppa Näringen och som kan uppvisa lågt överskott av kväve och fosfor får lägre ränta hos banken. Och mejeriet betalar ett högre pris för miljövänlig mjölk.
  10. 28 maj 2019 – Att minska föroreningar till vatten, att främja goda jordbruksmetoder och tillämpa multifunktionell landskapsplanering. Det är några åtgärder som rör hur jordbruket kan arbeta för att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och som pekas ut i en rapport från IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp