Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  2. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  3. 10 september 2019 – EU:s miljömyndighet EEA (European Environment Agency) har kommit med en ny rapport där de bedömer hur matproduktionen och lantbruket kommer att påverkas av klimatförändringarna. En del av det som skrivs har tidigare rapporterats av andra forskare, men det finns också nya siffror och intressanta exempel på åtgärder från andra länder.
  4. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  5. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  6. 23 april 2019 – När foder odlas, lagras och hanteras på gården gäller det att det inte angrips av mögel, svampar, virus eller bakterier. Ska det torkas, syrabehandlas eller lagras lufttätt med kyla? En ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ger kunskap och handfasta råd om vad som kan göras för att minimera riskerna för foderförluster orsakade av skadliga mikroorganismer.
  7. 29 mars 2019 – För varje procentenhet mindre råprotein i foderstaten till grisar och nötkreatur minskar ammoniakavgången med 11 respektive 17 procent. Ganska mycket alltså. Det framkommer i en ny internationell sammanställning.
  8. 03 juli 2018 – Industriellt framställda mikroorganismer kan bli ett proteinrikt foder för nötdjur, gris och kyckling som samtidigt minskar påverkan på miljön. Det framgår av en artikel av forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.
  9. 16 mars 2018 – ”Framtidens smartaste stall” har korats i en tävling på initiativ av Jordbruksverket. Växa Sverige fick båda priserna för sitt mjölkkostall respektive sitt slaktungnötstall.
  10. 08 december 2017 – Grisarna växte lika bra på inblandning av 20 procent åkerböna som proteinkälla som med sojaböna. Det visar ett utfodringsförsök där grisar utfodrats med både vitblommig och brokblommig åkerböna.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp