Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 23 augusti 2019 – Fiberrika grovfoder med låg smältbarhet minskar dikornas foderintag och foderkostnad. Risken för överutfodring med energi och protein minskar utan att kornas produktion påverkas. Mikaela Jardstedt kan i sin doktorsavhandling vid SLU i Skara konstatera att det behövs alternativ till sent skördat vallfoder för att dikornas konsumtion och hull skall hållas nere.
  2. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  3. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  4. 31 maj 2019 – Den som deltar i ett nederländskt växtnäringsprojekt som liknar Greppa Näringen och som kan uppvisa lågt överskott av kväve och fosfor får lägre ränta hos banken. Och mejeriet betalar ett högre pris för miljövänlig mjölk.
  5. 30 april 2019 – Ett minskat utsläpp av 42 miljoner kilo urinkväve per år förväntas Nya Zeelands 6,5 miljoner mjölkkor uppnå. Detta efter en generations urval av tjurar med avelsvärden för lågt mjölkureavärde. Varje ko förväntas minska sitt urinkväve med 6,6 kilo.
  6. 23 april 2019 – När foder odlas, lagras och hanteras på gården gäller det att det inte angrips av mögel, svampar, virus eller bakterier. Ska det torkas, syrabehandlas eller lagras lufttätt med kyla? En ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ger kunskap och handfasta råd om vad som kan göras för att minimera riskerna för foderförluster orsakade av skadliga mikroorganismer.
  7. 29 mars 2019 – För varje procentenhet mindre råprotein i foderstaten till grisar och nötkreatur minskar ammoniakavgången med 11 respektive 17 procent. Ganska mycket alltså. Det framkommer i en ny internationell sammanställning.
  8. 08 mars 2019 – Idisslarnas klimatpåverkan har de senaste åren varit omdebatterad, men nu öppnas perspektiv mot en bredare hållbarhetssyn på livsmedel och mer fokus på djurvälfärd, biologisk mångfald och ekosystemtjänster. Detta intresserar både forskare, konsumenter, politiker och trendsättare. För många viktiga ekosystemtjänster är betande djur en förutsättning.
  9. 22 februari 2019 – Danska slaktkalvsbesättningar satsar på lägre antibiotikaanvändning, högre tillväxter och bättre lönsamhet. Det har startats demonstrationsstationer i fyra besättningar med syftet att finna ”best practice”-principer för en bättre och hållbarare slaktkalvsproduktion. Det är Seges och DLBR som samarbetar i detta projekt.
  10. 03 juli 2018 – Industriellt framställda mikroorganismer kan bli ett proteinrikt foder för nötdjur, gris och kyckling som samtidigt minskar påverkan på miljön. Det framgår av en artikel av forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp