Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 02 juni 2020 – Det går att få fram lika mycket mat som idag på halva världens åkermark om grödorna odlas intensivare. Det skulle betyda minskad avskogning, lägre vattenbehov, mindre klimatgasutsläpp och fördelar för biologisk mångfald, enligt en artikel i den kända tidskriften Nature Sustainability.
  2. 22 maj 2020 – En klimatmärkning på köttprodukter kan minska utsläppen av koldioxid – även bland konsumenter som är motvilliga till att få den här typen av information. Det visar en studie från AgriFood Economics Centre.
  3. 19 maj 2020 – Hur förhåller sig lantbrukare till klimatförändringarna och det ökade intresset för miljöfrågor i samhället? Det är några frågor som tas upp i en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.
  4. 17 april 2020 – Att så in vallfrö i en befintlig vall, så kallad hjälpsådd, kan ha fördelar för både ekonomi och miljö jämfört med att totalrenovera vallen. Men det är inte helt enkelt att lyckas med hjälpsådd. I ett projekt vid Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) på försöksstationen i Særheim i sydvästra Norge undersöker forskare om det går att ta fram konkreta råd som kan vägleda i metodvalet.
  5. 17 mars 2020 – Sju procent av åkermarken i England jordbearbetas inte alls och på 48 procent tillämpas minimerad jordbearbetning. Resten plöjs. Ogräs, sniglar och dyra maskiner anger lantbrukarna som hinder för att plöja mindre, enligt en ny undersökning.
  6. 03 mars 2020 – När en sjuårig vall plöjdes för att förnyas läckte så mycket kol och lustgas att det pågick under två eller tre år. Det förtog effekten av sju års kolinlagring och gjorde hela klimatgasbudgeten för en tioårig mätperiod negativ.
  7. 28 februari 2020 – På senare år har olika typer av inomhusodling lanserats och fått stor uppmärksamhet. I en ny rapport från EU-projektet MatLust undersöks hur inomhusodling av svamp, groddar och bladgrönt står sig ur miljösynpunkt jämfört med odling i växthus, på friland och import.
  8. 21 februari 2020 – Hur kol kan lagras in i skog och mark är en av frågorna som tas upp i regeringsuppdraget Vägen till en klimatpositiv framtid som nyligen slutredovisades.
  9. 11 februari 2020 – Mer fånggrödor och mer täckdikning kan ge både mer kolinlagring i åkermark och mindre gasutsläpp från densamma. Det framgår av en ny norsk rapport där också matsvinn och kosthållning studerats.
  10. 24 januari 2020 – Ny och framtida teknik inom växtskydd, växtnäring och energi till nytta för både produktion och miljö. Det stod i fokus när Christer Johansson och Frans Johnson på Jordbruksverket gjorde en teknikspaning på lantbruksmässan Agritechnica i Hannover.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp