Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 22 maj 2020 – En klimatmärkning på köttprodukter kan minska utsläppen av koldioxid – även bland konsumenter som är motvilliga till att få den här typen av information. Det visar en studie från AgriFood Economics Centre.
  2. 19 maj 2020 – Hur förhåller sig lantbrukare till klimatförändringarna och det ökade intresset för miljöfrågor i samhället? Det är några frågor som tas upp i en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.
  3. 10 mars 2020 – Två tredjedelar av Sveriges grisgårdar har fått rådgivning i Greppa Näringen sedan 2001. I vår utvärdering av utfodringsrådgivning på gårdar med smågris- och slaktgrisproduktion ser vi att lantbrukarnas åtgärder i utfodringen leder till förbättrad fodereffektivitet.
  4. 07 januari 2020 – – Ett och samma foder under hela uppfödningen minskar behovet av högre andel proteinfoder under den tidiga produktionsfasen. Därmed kan även råvaror som spannmålsbiprodukter, rapsmjöl och åkerböna användas som enda proteinråvara. Det säger Magdalena Åkerfeldt, en av forskarna bakom försök vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som nyligen publicerats.
  5. 11 december 2019 – Under åren 2012-2017 genomfördes närmare 800 energikartläggningar i Greppa Näringens regi. En sammanställning av energikartläggningarna finns nu tillgänglig i en kort rapport och en längre version.
  6. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  7. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  8. 13 september 2019 – FN:s klimatpanel IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) publicerade nyligen sin rapport med fokus på klimatförändringar och markanvändning – en rapport som debatterats flitigt den senaste tiden. Vid ett seminarium på Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien (KSLA) diskuterades innehållet i rapporten och det fortsatta arbetet framåt.
  9. 10 september 2019 – EU:s miljömyndighet EEA (European Environment Agency) har kommit med en ny rapport där de bedömer hur matproduktionen och lantbruket kommer att påverkas av klimatförändringarna. En del av det som skrivs har tidigare rapporterats av andra forskare, men det finns också nya siffror och intressanta exempel på åtgärder från andra länder.
  10. 27 augusti 2019 – Forskare ser nu tecken på att både kväve- och fosforhalterna i Östersjön minskar. Utvecklingen beskrivs som en unik framgångssaga på kongressen Baltic Sea Science Congress som arrangerades av Stockholms universitet och Östersjöcentrum i förra veckan.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp