Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  2. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  3. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  4. 28 maj 2019 – Att minska föroreningar till vatten, att främja goda jordbruksmetoder och tillämpa multifunktionell landskapsplanering. Det är några åtgärder som rör hur jordbruket kan arbeta för att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och som pekas ut i en rapport från IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).
  5. 03 augusti 2018 – Mätningar visar att det finns mycket kväve kvar i matjorden på många platser i landet. Har du gödslat för en högre skörd än vad du kommer att få, gör torkan att det finns god chans att kvävet är kvar i matjorden. Det extra kvävet kan du använda vid sensommar- eller höstsådd av grönfoder och inför höstrapssådd.
  6. 03 november 2017 – I en ny rapport av EU-kommissionen pekas Bretagne i Frankrike ut som ett av Europas problemområden för näringsläckage. Problemen är välkända och miljökostnaderna är mycket höga.
  7. 31 oktober 2017 – Ökad gårdsbiogasproduktion i Tyskland har gett betydligt mer förnybar energi men har istället gett mer förorenat grundvatten. Detta eftersom gräsmarker plöjts upp för att odla majs som ingrediens till rötning. Det här är ett av skälen till att det nu pågår en febril verksamhet för att minska kväve- och fosforläckage.
  8. 26 september 2017 – Tuffare lagstiftning, ekonomiska styrmedel eller frivillighet och rådgivning? De nordiska länderna har kommit olika långt när det gäller att minska kväveförlusterna från jordbruket. Hur kan kväveutsläppen minskas ytterligare? Det är en fråga som undersöks i rapporten Nordic nitrogen and Agriculture från Nordiska ministerrådet.
  9. 01 december 2015 – Hur kan vi öka livsmedelsproduktionen på befintlig jordbruksmark och samtidigt minska belastningen på miljön? Den frågan avhandlades under sammankomsten ”Hållbar intensifiering i växt- och djurproduktionen” som hölls på Kungliga skogs- och lantbruksakademien (KSLA) i Stockholm med inriktning på de tre perspektiven mjölkproduktion, grisnäring och växtodling.
  10. 15 april 2015 – Alla produktionsgrenar i lantbruket kan minska sin miljöpåverkan och resursförbrukning, utan att produktionskostnaderna ökar, bara genom att använda redan känd kunskap och teknik. Så skriver JTI, SLU och SIK i en ny rapport från projektet Hållbara matvägar.  

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp