Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  2. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  3. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  4. 28 maj 2019 – Att minska föroreningar till vatten, att främja goda jordbruksmetoder och tillämpa multifunktionell landskapsplanering. Det är några åtgärder som rör hur jordbruket kan arbeta för att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och som pekas ut i en rapport från IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).
  5. 29 mars 2019 – För varje procentenhet mindre råprotein i foderstaten till grisar och nötkreatur minskar ammoniakavgången med 11 respektive 17 procent. Ganska mycket alltså. Det framkommer i en ny internationell sammanställning.
  6. 03 juli 2018 – Industriellt framställda mikroorganismer kan bli ett proteinrikt foder för nötdjur, gris och kyckling som samtidigt minskar påverkan på miljön. Det framgår av en artikel av forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.
  7. 16 mars 2018 – ”Framtidens smartaste stall” har korats i en tävling på initiativ av Jordbruksverket. Växa Sverige fick båda priserna för sitt mjölkkostall respektive sitt slaktungnötstall.
  8. 08 december 2017 – Grisarna växte lika bra på inblandning av 20 procent åkerböna som proteinkälla som med sojaböna. Det visar ett utfodringsförsök där grisar utfodrats med både vitblommig och brokblommig åkerböna.
  9. 03 november 2017 – I en ny rapport av EU-kommissionen pekas Bretagne i Frankrike ut som ett av Europas problemområden för näringsläckage. Problemen är välkända och miljökostnaderna är mycket höga.
  10. 31 oktober 2017 – Ökad gårdsbiogasproduktion i Tyskland har gett betydligt mer förnybar energi men har istället gett mer förorenat grundvatten. Detta eftersom gräsmarker plöjts upp för att odla majs som ingrediens till rötning. Det här är ett av skälen till att det nu pågår en febril verksamhet för att minska kväve- och fosforläckage.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp