Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 03 juli 2020 – Hela 98 procent av lantbrukarna lämnar en gödselfri zon mot sjöar och vattendrag och 96 procent respekterar fasta skyddsavstånd när de sprider växtskyddsmedel. Det visar ett tillsynsprojekt som genomförts av Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.
  2. 09 juni 2020 – EU-kommissionen presenterade nyligen två nya strategier för ett hållbart livsmedelssystem. Dels den nya livsmedelsstrategin Från jord till bord och dels en ny strategi för biologisk mångfald.
  3. 29 maj 2020 – Genom att snabbt upptäcka och åtgärda skador på gödselbehållare kan du förhindra negativ miljöpåverkan i form av växtnäringsläckage och försämrad vattenkvalitet. Hur du kan förebygga skador, kontrollera och reparera gödselbehållare är fokus för ett par nya skrifter från RISE Jordbruk och livsmedel.
  4. 06 mars 2020 – Styrmedel bör riktas mot övergödsling i djurtäta områden istället för mot stöd för att transportera gödsel mellan olika områden. Det menar forskare från AgriFood Economics Centre i en ny rapport.
  5. 03 december 2019 – Några fröblandningar för bete visade god förmåga att återhämta sig efter trampskador och det var ingen stor skillnad i avkastning mellan fröblandningar.
  6. 12 november 2019 – Efter nära 30 år har stora miljöframsteg gjorts i det holländska lantbruket. Men fortfarande är djurhållningen omfattande och lantbrukarna känner sig pressade att åstadkomma mer. Under hösten 2019 har det förekommit stora traktordemonstrationer bland annat på grund av fosforfrågan.
  7. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  8. 04 oktober 2019 – En tillsats av mikroalg kan förbättra foderstater med åkerböna både i fråga om kväveeffektivitet, mjölkavkastning och foderutnyttjande.
  9. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  10. 27 augusti 2019 – Forskare ser nu tecken på att både kväve- och fosforhalterna i Östersjön minskar. Utvecklingen beskrivs som en unik framgångssaga på kongressen Baltic Sea Science Congress som arrangerades av Stockholms universitet och Östersjöcentrum i förra veckan.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp