Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 23 juni 2020 – Klimatpåverkan från det svenska lantbruket kan halveras genom kvävesnåla och kolinlagrande metoder som minskad användning av mineralgödsel, mer vallodling och samverkan mellan djurhållning och växtodling. Det menar intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna utifrån nya rapporten Lantbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp.
  2. 26 maj 2020 – Tyska lantbrukare har ett av Europas största beting i att minska ammoniakavgången från stallgödsel. Nu provas inblandning av helsädesensilage från rågvete i fodret till slaktgrisar.
  3. 10 mars 2020 – Två tredjedelar av Sveriges grisgårdar har fått rådgivning i Greppa Näringen sedan 2001. I vår utvärdering av utfodringsrådgivning på gårdar med smågris- och slaktgrisproduktion ser vi att lantbrukarnas åtgärder i utfodringen leder till förbättrad fodereffektivitet.
  4. 07 januari 2020 – – Ett och samma foder under hela uppfödningen minskar behovet av högre andel proteinfoder under den tidiga produktionsfasen. Därmed kan även råvaror som spannmålsbiprodukter, rapsmjöl och åkerböna användas som enda proteinråvara. Det säger Magdalena Åkerfeldt, en av forskarna bakom försök vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) som nyligen publicerats.
  5. 01 november 2019 – Bioraffinering ska ge högvärdigt protein samtidigt som vi får bioenergi från våra gräsmarker med gräs, klöver och andra fleråriga baljväxter. Fler vinster är ökad kolinlagring i marken, effektivare kväveutnyttjande och minskat sojaberoende.
  6. 27 september 2019 – Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat matsvinn.
  7. 10 september 2019 – EU:s miljömyndighet EEA (European Environment Agency) har kommit med en ny rapport där de bedömer hur matproduktionen och lantbruket kommer att påverkas av klimatförändringarna. En del av det som skrivs har tidigare rapporterats av andra forskare, men det finns också nya siffror och intressanta exempel på åtgärder från andra länder.
  8. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  9. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  10. 28 maj 2019 – Att minska föroreningar till vatten, att främja goda jordbruksmetoder och tillämpa multifunktionell landskapsplanering. Det är några åtgärder som rör hur jordbruket kan arbeta för att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och som pekas ut i en rapport från IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp