Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 03 juli 2020 – Hela 98 procent av lantbrukarna lämnar en gödselfri zon mot sjöar och vattendrag och 96 procent respekterar fasta skyddsavstånd när de sprider växtskyddsmedel. Det visar ett tillsynsprojekt som genomförts av Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen.
  2. 23 juni 2020 – Klimatpåverkan från det svenska lantbruket kan halveras genom kvävesnåla och kolinlagrande metoder som minskad användning av mineralgödsel, mer vallodling och samverkan mellan djurhållning och växtodling. Det menar intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna utifrån nya rapporten Lantbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp.
  3. 16 juni 2020 – När de största mjölkproducerande länderna i världen jämfördes hade svenska kor lägst klimatpåverkan från själva produktionen. När klimatpåverkan från markåtgången för foder inkluderades fick Sverige inte lägst klimatpåverkan, till stor del på grund av att korna går ute och betar.
  4. 12 juni 2020 – Hur utsläpp av ammoniak och växthusgaser från flytgödsel påverkas beroende på hur gödseln behandlats och gödsellagret täckts. Det står i fokus för en ny artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Agriculture, Ecosystems and Environment.
  5. 09 juni 2020 – EU-kommissionen presenterade nyligen två nya strategier för ett hållbart livsmedelssystem. Dels den nya livsmedelsstrategin Från jord till bord och dels en ny strategi för biologisk mångfald.
  6. 05 juni 2020 – Dagens livcykelanalysmetodik och studier tenderar att favorisera intensiva jordbrukssystem och misskreditera mindre intensiva system samt ekologisk produktion. Tre forskare från Frankrike, Danmark och Sverige har tillsammans publicerat en artikel med underlag och förslag på hur jordbrukets positiva effekter, som minskad växtskyddsanvändning och ekosystemtjänster, kan vävas in i jordbrukets miljö- och klimatpåverkan.
  7. 29 maj 2020 – Genom att snabbt upptäcka och åtgärda skador på gödselbehållare kan du förhindra negativ miljöpåverkan i form av växtnäringsläckage och försämrad vattenkvalitet. Hur du kan förebygga skador, kontrollera och reparera gödselbehållare är fokus för ett par nya skrifter från RISE Jordbruk och livsmedel.
  8. 22 maj 2020 – En klimatmärkning på köttprodukter kan minska utsläppen av koldioxid – även bland konsumenter som är motvilliga till att få den här typen av information. Det visar en studie från AgriFood Economics Centre.
  9. 19 maj 2020 – Hur förhåller sig lantbrukare till klimatförändringarna och det ökade intresset för miljöfrågor i samhället? Det är några frågor som tas upp i en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.
  10. 15 maj 2020 – Att ställa om till ekologisk mjölkproduktion minskade sårbarheten på flera sätt för de flesta av tolv undersökta franska gårdar. Men det fanns också de som försämrade sin lönsamhet. Mest att vinna hade de som odlade lite vall och mycket majs före omläggning.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp