Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 29 november 2019 – Den kvävegiva som är optimal ur miljösynpunkt kan variera mellan olika platser och är inte nödvändigtvis den samma när det gäller klimatpåverkan och övergödning. Det framgår av en ny doktorsavhandling vid institutionen för energi och teknik, Sveriges lantbruksuniversitet.
  2. 19 november 2019 – En växtnäringsbalans för varje fält beskriver risken för miljöpåverkan från kväveutlakning bättre än en gårdsbalans. Men en fältbalans är så pass arbetskrävande att den inte kan rekommenderas generellt, enligt en ny holländsk studie.
  3. 12 november 2019 – Efter nära 30 år har stora miljöframsteg gjorts i det holländska lantbruket. Men fortfarande är djurhållningen omfattande och lantbrukarna känner sig pressade att åstadkomma mer. Under hösten 2019 har det förekommit stora traktordemonstrationer bland annat på grund av fosforfrågan.
  4. 08 november 2019 – En omvandling av landsektorn och åtgärder inom jordbruk, skogsbruk, våtmarker och bioenergi kan bidra med 30 procent av de utsläppsminskningar som krävs för att komma under 1,5-gradersmålet i Parisavtalet. Det framgår av en litteraturgenomgång i den vetenskapliga tidskriften Nature Climate Change som ger en färdplan med prioriterade åtgärder och regioner.
  5. 25 oktober 2019 – Att gödsla med stallgödsel från kor som fått antibiotika påverkar marken på flera sätt, enligt en ny studie vid universiteten Colorado State University och University of Idaho i USA.
  6. 20 september 2019 – Att förbättra markstrukturen och att odla en större mångfald av grödor. Det är några sätt som lantbruket kan hantera följderna av ett förändrat klimat. Om det här handlar två fallstudier som nyligen publicerats av den europeiska plattformen för klimatanpassning, Climate-ADAPT.
  7. 27 augusti 2019 – Forskare ser nu tecken på att både kväve- och fosforhalterna i Östersjön minskar. Utvecklingen beskrivs som en unik framgångssaga på kongressen Baltic Sea Science Congress som arrangerades av Stockholms universitet och Östersjöcentrum i förra veckan.
  8. 02 juli 2019 – Det behövs mer kunskap om klimatanpassning av jordbruket. Det är en av slutsatserna i en ny studie av forskare vid Linköpings universitet som undersökt möjligheterna att öka hållbarheten inom svensk livsmedelsproduktion.
  9. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  10. 14 juni 2019 – Var i Sverige en gröda odlas spelar större roll för både klimatpåverkan och övergödning än kvävegödslingen. Det är en av slutsatserna i ett nytt forskningssamarbete mellan Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH).

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp