Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 18 juni 2019 – Genom att använda mat- och produktionssvinn från jordbruket till nyttiga produkter kan lantbrukssektorn bli mer resurseffektiv och hållbar.
  2. 28 maj 2019 – Att minska föroreningar till vatten, att främja goda jordbruksmetoder och tillämpa multifunktionell landskapsplanering. Det är några åtgärder som rör hur jordbruket kan arbeta för att vända den negativa utvecklingen för biologisk mångfald och ekosystemtjänster och som pekas ut i en rapport från IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services).
  3. 23 april 2019 – När foder odlas, lagras och hanteras på gården gäller det att det inte angrips av mögel, svampar, virus eller bakterier. Ska det torkas, syrabehandlas eller lagras lufttätt med kyla? En ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ger kunskap och handfasta råd om vad som kan göras för att minimera riskerna för foderförluster orsakade av skadliga mikroorganismer.
  4. 29 mars 2019 – För varje procentenhet mindre råprotein i foderstaten till grisar och nötkreatur minskar ammoniakavgången med 11 respektive 17 procent. Ganska mycket alltså. Det framkommer i en ny internationell sammanställning.
  5. 01 februari 2019 – Mänskligheten behöver förändra kosthållning, livsmedelsproduktion och minska matsvinnet för att nå de globala målen för hållbar utveckling och klimatavtalet från Paris. Det menar forskare bakom EAT Lancet-kommissionens rapport.
  6. 18 december 2018 – Naturvårdsverket föreslår mer pengar till Greppa Näringens rådgivning om utfodring. Syftet är att minska eventuell överdosering av kväve med råprotein till mjölkkor. Det skulle minska ammoniakavgången från gödseln och det behöver Sverige göra enligt EUs Takdirektiv.
  7. 30 oktober 2018 – Ovanligt många har i år tagit chansen att så en mellangröda på sensommaren som fått växa till under hösten. Den torra säsongen gav tidiga skördar och på många håll höga restkvävenivåer i marken, men också en allvarlig foderbrist.
  8. 03 juli 2018 – Industriellt framställda mikroorganismer kan bli ett proteinrikt foder för nötdjur, gris och kyckling som samtidigt minskar påverkan på miljön. Det framgår av en artikel av forskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Environmental Science & Technology.
  9. 11 maj 2018 – Det behövs en kvalitetssäkrad gemensam databas för fodrets miljö- och klimatpåverkan. Det rådde det stor enighet om när foderproducenter, forskare, rådgivare och branschorganisationer deltog i seminariet ”Hållbara foderprodukter och klimatavtryck” i Göteborg i mitten av april.
  10. 16 mars 2018 – ”Framtidens smartaste stall” har korats i en tävling på initiativ av Jordbruksverket. Växa Sverige fick båda priserna för sitt mjölkkostall respektive sitt slaktungnötstall.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp