Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Nyheter

  1. 30 juni 2020 – De flesta norska spannmålsodlare har erfarenhet av metoden att inte höstbearbeta jorden för att minska jorderosion under vintern. Däremot har bara 4 procent provat gräsremsor inne på åkern, enligt en enkät bland drygt 1 000 lantbrukare.
  2. 26 juni 2020 – Bekämpningsmedlet glyfosat är en fråga som diskuteras flitigt i Sverige och internationellt och där uppgifterna om miljö- och hälsorisker ibland går isär. För att underlätta för den som vill navigera i ämnet har Kompetenscentrum för kemiska bekämpningsmedel (CKB) sammanställt en rapport med fakta om glyfosat.
  3. 23 juni 2020 – Klimatpåverkan från det svenska lantbruket kan halveras genom kvävesnåla och kolinlagrande metoder som minskad användning av mineralgödsel, mer vallodling och samverkan mellan djurhållning och växtodling. Det menar intresseorganisationen Ekologiska lantbrukarna utifrån nya rapporten Lantbruket och klimatet – Ett helhetsgrepp.
  4. 09 juni 2020 – EU-kommissionen presenterade nyligen två nya strategier för ett hållbart livsmedelssystem. Dels den nya livsmedelsstrategin Från jord till bord och dels en ny strategi för biologisk mångfald.
  5. 05 juni 2020 – Dagens livcykelanalysmetodik och studier tenderar att favorisera intensiva jordbrukssystem och misskreditera mindre intensiva system samt ekologisk produktion. Tre forskare från Frankrike, Danmark och Sverige har tillsammans publicerat en artikel med underlag och förslag på hur jordbrukets positiva effekter, som minskad växtskyddsanvändning och ekosystemtjänster, kan vävas in i jordbrukets miljö- och klimatpåverkan.
  6. 02 juni 2020 – Det går att få fram lika mycket mat som idag på halva världens åkermark om grödorna odlas intensivare. Det skulle betyda minskad avskogning, lägre vattenbehov, mindre klimatgasutsläpp och fördelar för biologisk mångfald, enligt en artikel i den kända tidskriften Nature Sustainability.
  7. 22 maj 2020 – En klimatmärkning på köttprodukter kan minska utsläppen av koldioxid – även bland konsumenter som är motvilliga till att få den här typen av information. Det visar en studie från AgriFood Economics Centre.
  8. 19 maj 2020 – Hur förhåller sig lantbrukare till klimatförändringarna och det ökade intresset för miljöfrågor i samhället? Det är några frågor som tas upp i en ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet.
  9. 12 maj 2020 – Ammoniakavgången från surgjord gödsel blir mycket liten och är i stort sett negligerbar. Det är slutsatsen från en delstudie inom projektet Baltic Slurry Acidification .
  10. 05 maj 2020 – Jordbruksverket har under våren startat två poddar för att nå ut med kunskap på ett nytt sätt. Podden Rådgivaren ger fördjupande information om olika ämnen som växtskydd, energieffektivisering, agroforestry och nyttodjur. Podden Växtkraft tar upp olika frågor som är aktuella i fält, till exempel det nuvarande växtskyddsläget, växtskadegörare och ogräsfrågor.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp