Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.
oljepalm

Även om kriterierna inte är fullt ut uppdaterade på grund av EU:s avskogningsförordning kan upphandling inom offentlig verksamhet redan nu ställa krav på att soja och palmolja produceras på ett hållbart sätt. Foto: Pixabay

Upphandlingsregler gynnar mer hållbar palmolja och fodersoja

Upphandlingsmyndigheten har uppdaterat sina kriterier och offentlig sektor kan därmed lättare ställa hållbarhetskrav vid upphandling av produkter där palmolja och fodersoja ingår.

Även om kriterierna inte är fullt ut uppdaterade på grund av EU:s avskogningsförordning kan upphandling inom offentlig verksamhet redan nu ställa krav på att soja och palmolja produceras på ett hållbart sätt.

Upphandlingskriterierna

De uppdaterade upphandlingskriterierna omfattar krav på foder, livsmedel och kemisk-tekniska produkter. Inom livsmedelssektorn har kriterier för soja och palmolja i foder setts över. Kriteriernas krav på bevis och uppföljning är tydligare än tidigare. I våras skickades förslaget på remiss med bland annat krav för så kallad segregerad fodersoja, men eftersom tillämpningen av EU:s avskogningsförordning ännu inte är klarlagd, så väntar myndigheten med att publicera regler för den segregerade fodersojan.

Kriterierna hjälper branschen ställa krav

Sedan tidigare finns det branschvisa certifieringar för soja och palmolja som ska garantera hållbar produktion. Mejerier, slakterier och foderproducenter i Sverige arbetar med frivilliga åtaganden dels för inhemsk produktion av protein, dels för att den soja och palmolja som köps in ska vara certifierad och spårbar.

Men med de nya upphandlingskriterierna kan branschens initiativ få hjälp med att ställa krav i de upphandlingar som görs inom kommuner och regioner.

Tveksam odlingsform

Odling av soja och oljepalm är ofta storskalig och kräver stora arealer med en negativ påverkan på klimatet och förluster av biologisk mångfald. Det finns dock fördelar som att sojabönor är rika på högvärdigt protein och olja. Odling av oljepalm är resurseffektiv vad gäller användning av landyta när palmerna väl börjar ge frukt.

Ny avskogningsförordning påverkar upphandlingsreglerna

Den största orsaken till avskogning och skogsförstörelse är att mer skogsmark tas i anspråk som jordbruksmark.

Förordning antogs officiellt i juni i år. Den syftar till att stoppa avskogning och skogsförstörelse kopplad till specifika produkter som säljs på, eller exporteras från EU-marknaden. Fokus är främst jordbruksgrödor men även trä- och fiberprodukter och fasta bränslen. Regeringen har uppdragit åt en utredare att lämna förslag till hur svensk lag kan anpassas till avskogningsförordningen på ett kostnadseffektivt sätt. Regeringen menar att Sverige bör anses vara ett lågriskland när det gäller avskogning och förändrad markanvändning så att jord- och skogsbrukets konkurrenskraft inte försämras. Ett delbetänkande ska redovisas i november.

Text: Stina Olofsson

Läs mer:
Kriterium för mer hållbart producerad palmolja i foder Länk till annan webbplats.

Kriterium för Mer hållbart producerad fodersoja Länk till annan webbplats.

Regeringen.se/Anpassning av svensk rätt till EU:s avskogningsförordning Länk till annan webbplats.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev