Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Greppa Näringen Lantbrukardag i Östergötland

Foto: Cecilia Retzman, Länsstyrelsen Östergötland

Välbesökt lantbrukardag i Östergötland

Med rubriken ”Kom och se smarta åtgärder som både lantbruket och miljön tjänar på!” anordnade Greppa Näringen i Östergötlands län en lantbrukardag den 10 maj 2016. Aktiviteten var en del i Greppa Näringens fosforkampanj.

På åtta olika stationer visades och diskuterades bland annat regionala foderstrategier, stallgödselanalyser, utformning av stallgolv, markpackningsgrop, åtgärder för energieffektivisering, växtskyddstips, hjälpmedel för precisionsodling och hantering av vatten i odlingslandskapet.

Åtgärder i praktiken

Det var 110 lantbrukare från hela länet som tog chansen att uppdatera sig på det senaste inom Greppa Näringen, se åtgärder demonstrerade i praktiken och inte minst umgås med kollegor. En perfekt tajming mellan vårbruk och vallskörd, ett härligt varmt försommarväder och god lokalproducerad lunch från Visätter Kalkon gjorde dagen mycket trevlig och lyckad.

– Totalt sett det bästa lantbruksarrangemang jag besökt, säger en deltagare.

Gård med mjölkproduktion

Värdar för dagen var Magnus Jonsson och Katarina Apell på Hemmingstorp på Vikbolandet. På gården produceras mjölk med 90 kor plus rekrytering och paret har länge varit engagerade i Greppa Näringen.

Filmer

Se filmerna om hur du kan minska utlakningen av fosfor till vattendrag.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp