Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

Energibanta din mjölkgård

Klicka fram tips på de rosa plustecknen. Bläddra bland bilderna via pilen till höger.

Dagsljus som kommer genom väggar, gavelspets och nock minskar behovet av el för belysning. Men kom ihåg att fönster och ljusinsläpp behöver rengöras regelbundet.

Dagsljuset utnyttjas bäst genom automatisk styrning av lamporna. Det kan ge stora besparingar.

När du bygger nytt eller bygger om kan du satsa på naturlig ventilation. Med exempelvis uppblåsbara gardiner justeras luftinsläppet baserat på vädret. Det ger också fint ljusinsläpp.

Elförbrukning och motorvarvtal hänger ihop. Med en frekvens- omriktare kan du spara 30 till 60 % av elen till vakuumpumpen.

För att spara energi kan du dra ner vakuum- pumpens varvtal vid mjölkning och under väntetider men full effekt behövs vid diskningen. En frekvensomriktare sköter jobbet och den styrs av vakuumnivån.

Rengöring av kondensorn är viktigt - ett rent element ger större effekt. Blås rent kondensorn flera gånger per år.

Här har kylaggregatet för mjölken placerats i ett svalt utrymme vilket gör att det inte behöver arbeta lika hårt.

Istället för att värmen från mjölken fläktas bort i kondensorn kan den användas för att värma vatten i en plattvärmeväxlare. Det minskar elförbrukningen i varmvattenberedaren.

Ha rätt förhållande mellan foder och vatten! I blandartanken bör förhållandet mellan vatten och foder vara minst 1:3. Då blir blandningstiden som kortast.

Ett läckage i tryckluftssystemet drar onödig energi. Ett hål på 1 mm kan ge förluster på mer än 3 000 kWh/år. Håll inte heller systemtrycket högre än nödvändigt.

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp