Här kan du beställa trycksaker från Greppa Näringen helt utan kostnad. Om du vill beställa många olika sorters skrifter kan det vara effektivast att skicka en e-post direkt till katarina.mattsson@jordbruksverket.se.
I detta praktiska råd läser du om fosfor, ett viktigt näringsämne som även kan orsaka övergödning. Du lär dig hur du får bäst effekt av din gödsling när du gödslar vid rätt tidpunkt och anpassar gödslingen efter markens fosforhalt och grödornas behov, samtidigt som risken för förluster minskar.
I detta praktiska råd får du tips om hur du sköter dina hästhagar på ett bra sätt för att minska övergödningen i sjöar och vattendrag Med rätt hantering av gödselhögar och foder minimerar du dessutom risken för fosforläckage. Rätt sätt att mocka förhindrar även spridningen av inälvsparasiter.
Du kan begränsa utsläppen genom god planering vid spridning och lagring av stallgödsel. Några åtgärdet för att minska utsläppen är tak över gödselbehållaren och sval lagring.
I växtnäringsbalansen får du fram värden på skillnaden mellan tillförd och bortförd näring på gården. Men vad säger detta värde om gården?
I växtnäringsbalansen får du fram värden på skillnaden mellan tillförd och bortförd näring på gården. Men vad säger detta värde om gården?
En bra stallmiljö är viktigt för djurens välfärd, och därmed för en bra produktion med ett högt utnyttjande av näringsämnen. Detta Praktiska Råd är inriktat mot mjölkkor. Vad kan göras för att förbättra miljön i befintliga stallar?
Använd Greppa Näringens stallgödselkalkyl för att beräkna vilka effekter du kan få av din stallgödsel. I det här Praktiska rådet från våren 2012 kan du läsa mer om hur vädefull stallgödseln verkligen är!
Att sprida stallgödselkväve inför höstsådden innebär betydande risk för ökad kväveutlakning. Det är främst flytgödsel, urin och ammoniumrik fastgödsel, så kallad kletgödsel som bör undvikas.
I den här broschyren lyfter vi fram 6 åtgärder på mjölkgården som utöver att vara bra för miljön och klimatet också kan vara bra för din plånbok.
Här finns tips kring hur jordbruket kan minska sin klimatpåverkan. Varje kilo förlorat kväve motsvarar ett växthusgasutsläpp på ungefär 10 kg koldioxidekvivalenter (CO2ekv) och påverkar klimatet i fel riktning.
Filtrera broschyrer
Typ av skrift
I praktiken
Kontakt