Foderstatens smältbarhet har stor betydelse för klimatutsläpp och den egna ekonomin. Foto: Mårten Svensson
Med högre smältbarhet på grovfodret kan du öka andelen grovfoder i foderstaten
och därmed minska kraftfodergivan. I vårt exempel har det inneburit en
besparing på 57 000 kronor per år.
Sojaodling är förknippat med risk för stora utsläpp av växthusgaser, då soja i Sydamerika ofta odlas på mark som nyligen avskogats. Genom att öka andelen grovfoder i foderstaten minskar gårdens klimatpåverkan då mängden soja minskar. Mängden spannmål i foderstaten kan också minskas vilket gör att gårdens kväveanvändning minskas då mer vall och mindre spannmål odlas.
Utsläppen av växthusgaser från foderproduktionen minskar i detta exempel med ungefär 15 ton koldioxidekvivalenter, vilket i utsläppsmängd motsvarar att köra bil två varv runt jorden.
Med en högre smältbarhet på grovfodret kan kon äta mer grovfoder och andelen kross och koncentrat minskas. Totalt ger det en kostnadsbesparing på 713 kronor per ko vilket med 80 kor innebär en total besparing på 57 000 kronor.
Ensilage (kilo ts) | Kross (kilo) | Unik 52 (kilo) | |
---|---|---|---|
Ensilage med hög smältbarhet (79,7 procent) | 3 619 | 1 240 | 618 |
Ensilage med medelsmältbarhet (75,2 procent) | 3 283 | 1 625 | 822 |
Skillnad | 336 | -385 | -204 |
Pris kronor per kilo | 1,35 | 1,44 | 3 |
Skillnad i foderkostnad per ko | 454 | -554 | -612 |
För mer information om grovfoderkvalitens betydelse kan du läsa Greppa Näringens praktiska råd nr 18: Grovfoderkvalitet -effekt på klimat och ekonomiskt resultat.
Sidan uppdaterades 2019-02-11 av Tobias Wiklund
Beskrivning av exempelgården
Mjölkgård med 80 mjölkkor i Västergötland. 100 hektar åkermark samt 20 hektar naturbeten. Jorden är sandig.
Relaterade länkar
Läs mer om hur du kan anpassa foderstaten.
Relaterade broschyrer
Läs mer i Greppa Näringens skrifter.
Filmer
Med en god kvalitet på grovfodret behöver man inte komplettera med lika mycket kraftfoder.