Anlägg en våtmark
Gör som tusentals svenska lantbrukare – anlägg en våtmark. Den renar kväve, fosfor och den är bra för fåglar, växter och djur. Dessutom är det trevligt att få en vattenspegel på gården, om det inte redan finns.
Kväve kan renas bort i våtmarker och dammar. Det sker i huvudsak genom så kallad denitrifikation, alltså att nitratkväve i vattnet omvandlas till ofarlig kvävgas. Det är samma process som i ett reningsverk.
Sedan 1995 har nära 8 000 hektar våtmarker anlagts och det har haft stor betydelse både för att minska övergödning och för att främja fåglar och groddjur i åkerlandskapet. Nu har anlagda ”jordbruksvåtmarker” funnits i snart 20 år och det har lett till ny kunskap. Den viktigaste lärdomen är att kvävereningen faktiskt fungerar.
Fåglar kommer älska den!
En svensk vetenskaplig undersökning visar att fåglar är snabba på att hitta till nyanlagda våtmarker. I en del av Sveriges slättbygder finns idag inte många vattenspeglar kvar efter den torrläggning som gjorts för att få mer åkermark. Det gör att våtmarker just där kan uppskattas extra mycket av fåglar, men våtmarker är förstås värdefulla för fåglar och groddjur överallt. De våtmarker som anlagts i Sverige har gjort att flera arter av fåglar och groddjur räddats från utrotning.
Superdammar designade för fosforrening
Efter 10–20 år med vanliga våtmarker började det komma kunskap om att vissa våtmarker med viss utformning kunde rena bort särskilt mycket fosfor. Med rätt placering på gården och rätt utformning kan en sådan damm vara effektiv i att rena bort främst jordpartiklar dit fosfor är bunden.
Fosfordammarna är alltså till främst för att rena bort den så kallat partikelbundna fosforn. För att jordpartiklarna ska sjunka till botten bör den första delen av dammen vara 1 – 1,5 meter djup och uppta cirka den första fjärdedelen av dammen. Resten av dammen ska vara grundare och ha vattenväxter som kan fungera som filter. Efter några år kan djupdelen behöva tömmas och då kan den fosforn föras tillbaka till åkermarken där den kommer ifrån.