Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Foto: Alex Regnér

Lantbrukare kan söka bidrag från Klimatklivet

Som lantbrukare kan du bland annat söka stöd för åtgärder inom uppvärmning av lokaler, byte till fossilfritt bränsle i pannor för torkning av spannmål, uppvärmning av växthus och stallar, byte från bevattningspumpar som drivs av fossila bränslen till eldrivna.

Gödsel kan tas till vara för att producera biogas, i några åtgärder har biogasen uppgraderats till fordonsgas och viss gödsel kan även återföras till åkrarna och bidra till att minska behovet av inköpt mineralgödsel.

- Vi ser en stor potential inom lantbrukssektorn. Åtgärderna kan hjälpa till att stärka möjligheterna för lantbrukare att bidra till såväl en omställning av egen energianvändning och minska utsläppen av växthusgaser. Vi har sett ett ökat intresse från lantbrukare att genomföra åtgärder med stöd från Klimatklivet och hoppas att det kommer in många ansökningar nu i september, säger Nanna Wikholm, biträdande enhetschef Naturvårdsverket.

Klimatklivet är ett stöd från Naturvårdsverket för lokala och regionala investeringar som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet.

Ansökan är öppen mellan den 21-30 september, stöd ges till de ansökningar som har bäst klimatnytta i varje ansökningsomgång.

Kontakt

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter