Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

En rådgivare pratar med en mjölkbonde. Betande kor i bakgrunden.

Foto: Alexander Regnér

Greppa Näringens ”Klimatkollen” är nominerad till Rural Inspiration Awards 2020

22 juni 2020

Greppa Näringens rådgivning Klimatkollen har blivit utsedd att representera Sverige i ENRDs (European Network for Rural Development) årliga tävling ”Rural Inspiration Awards 2020”. Av de totalt 71 anmälda projekten har juryn utsett 15 finalister där Greppa Näringens Klimatkollen ingår.

Rådgivningen Klimatkollen togs fram 2010 och i takt med att klimatfrågan blivit allt mer aktuell har efterfrågan på rådgivningen bland lantbrukare ökat. Klimatkollen ger lantbrukaren en bra grundkunskap för att kunna genomföra lämpliga åtgärder i sin verksamhet.

Av de 71 anmälningarna fick klimatförändringsprojekt flest anmälningar (30), följt av Bioekonomi(23) och anpassning av klimatförändringar (18).

Vinnarna kommer att tillkännages under en ceremoni on line den 25 juni, 17:00 (CET-tid). Ceremonin kommer att sändas på ENRD: s YouTube-kanal (EURural).

Läs mer om projekten och rösta på din favorit här https://enrd.ec.europa.eu/news-events/events/rural-inspiration-awards-2020_enlänk till annan webbplats  Omröstningen är öppen fram till 25 juni.

Tävlingens olika kategorier:

  • Bioekonomi: bioekonomin omfattar produktion av förnybara biologiska resurser och omvandlingen av dessa resurser till bland annat livsmedel, foder, biobaserade produkter och bioenergi.
  • Klimatreducering: innebär att minska utsläppen av växthusgaser eller ta bort koldioxid från atmosfären.
  • Klimatanpassning: öka motståndskraften hos Europas jordbruks- och skogsindustri till de negativa effekterna av klimatförändringar.

Fakta: ENRD (European Network for Rural Development)

ENRD är ett europeiskt nätverket för landsbygdens utveckling. Nätverket fungerar som ett nav för informationsutbyte om hur politik för landsbygdsutveckling, projekt och andra initiativ fungerar i praktiken och hur de kan förbättras för nå större framgång. ENRD inrättades 2008 av Europeiska kommissionen, generaldirektoratet för jordbruk och landsbygdens utveckling (GD AGRI).

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp