NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Minskade näringsförluster och minskad användning av gödselmedel är några av målen i EU:s nya strategier för ett hållbart livsmedelssystem. Foto: Mårten Svensson
09 juni 2020
EU-kommissionen presenterade nyligen två nya strategier för ett hållbart livsmedelssystem. Dels den nya livsmedelsstrategin Från jord till bord och dels en ny strategi för biologisk mångfald.
Strategierna är en del i ”Den europeiska gröna given” (The European Green Deal) som presenterades i slutet av 2019. Den gröna given är en färdplan med åtgärder som syftar till att främja effektivt resursutnyttjande och att ställa om till en cirkulär ekonomi, hejda klimatförändringar, återta biologisk mångfald och minska föroreningar, enligt EU-kommissionen.
De båda nya strategierna som presenterades den 20 maj ska förstärka varandra och syftar till att minska förluster av biologisk mångfald och att omvandla livsmedelssystemet för ökad hållbarhet, enligt ett pressmeddelande.
Den nya strategin för biologisk mångfald (Biodiversity Strategy) föreslår bland annat att öka pollinatörerna i jordbrukslandskapet, minska föroreningar och öka andelen ekologiskt lantbruk.
Strategin innebär konkreta steg som att:
Från jord till bord-strategin (Farm to Fork Strategy) ska möjliggöra övergången till ett hållbart livsmedelssystem i EU. Enligt EU-kommissionen syftar den till att minska miljö- och klimatavtrycket från livsmedelsproduktionen och samtidigt säkerställa försörjningsmöjligheterna för företagare i branschen.
Strategin sätter upp konkreta mål för att omvandla EU:s livsmedelssystem, som att:
Enligt strategin ska åtgärder också göras som ska underlätta för konsumenter att välja hälsosamma och hållbara alternativ med hjälp av förbättrad märkning av livsmedel.
Text:Teresia Borgman
Källa: Pressmeddelande med länkar till mer information om de båda strategierna.
Sidan uppdaterades 2020-06-09 av Teresia Borgman
Relaterade nyheter
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet