NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Foto: Goumbik, Pixabay
28 april 2020
Jordhälsa är ett begrepp som uppmärksammas allt mer i Sverige. Tidigare i år arrangerades Jordhälsokonferensen av RådNu och Gröna Möten. Nyligen meddelade också forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet att de startar ett projekt om jordhälsa kopplat till extremväder. Ytterligare ett initiativ är SM i nedbrytning som arrangeras i sommar med syfte att öka medvetandet om jordhälsofrågor.
Markpackning, inlagring av kol i mark och regenerativt lantbruk var några ämnen som diskuterades på Jordhälsokonferensen som arrangerades i januari 2020 av RådNu (Sveriges lantbruksuniversitets kompetenscentrum för rådgivning) och Gröna Möten med stöd av SLU Future Food och en grupp lantbrukare, rådgivare och forskare.
I samband med jordhälsokonferensen intervjuades flera av deltagarna i en podd och video
som går att ta del av i efterhand. En av talarna var Jay Fuhrer som är jordhälsospecialist på demonstrationsgården Menoken Farm
i USA där man testar och visar olika sätt att förbättra gårdens jordhälsa. På gården utgår man från jordhälsoprinciper, vilket innebär att jorden hålls täckt av vegetation, jordbearbetningen minimeras, antalet grödor i växtföljden maximeras och köttdjur integreras i växtodlingen, till exempel genom att boskap får beta på åkrarna efter skörd.
Jordhälsofrågor står även i fokus för ett nystartat forskningsprojekt vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). I projektet ska forskare studera vilken roll jordhälsa spelar för att få en säkrare skörd vid extremväder. De kommer att undersöka samband mellan brukningsmetoder, jordhälsa och skördestabilitet.
– Vår hypotes är att en god jordhälsa förbättrar skördestabiliteten och att ett mera diversifierat system där till exempel växtföljden varieras och jordbearbetningen minskas gör markens kvalitet bättre, säger Thomas Keller vid SLU, som är en av forskarna bakom projektet i en SLU-nyhet.
I sommar arrangeras också SM i nedbrytning av Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) och SLU RådNu, som ett sätt att lära sig mer om sin jord och börja prata om jordhälsa. Tävlingen pågår mellan juni och augusti 2020. Målgruppen är lantbrukare, trädgårdsodlare, elever och andra privatpersoner. Senast den 8 maj kan deltagare anmäla sig till SM i nedbrytning.
Jordhälsa
Med jordhälsa menas en frisk matjord med hög biologisk aktivitet. En hälsosam jord är ett levande ekosystem som kan leverera ekosystemtjänster och funktioner som främjar växter, djur och människor, utan att påverka miljön negativt, enligt en definition.
I en frisk jord eftersträvas:
Text:Teresia Borgman
Mer kunskap:
Jordhälsa – ett viktigt ord för 2020-talet, Kunskapspodden, avsnitt 21, publicerad 2020-01-30.
Se en video med glimtar från Jordhälsokonferensen 2020
Samband mellan jordhälsa och skörd undersöks för att säkra skörd i extremväder, SLU-nyhet, publicerad 2020-04-06.
Hanna Williams examensarbete om jordhälsa: The influence of soil management on soil health: an on-farm study, Institutionen för mark och miljö, Sveriges lantbruksuniversitet, 2018.
Läs mer om SM i nedbrytning: Var med och testa din jordhälsa i sommar
Sidan uppdaterades 2020-05-08 av Teresia Borgman
Relaterade nyheter
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet