Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

Foto: Janne Andersson

Utvärdering av rådgivningarna utfodringskontroll smågris och slaktgris

Två tredjedelar av Sveriges grisgårdar har fått rådgivning i Greppa Näringen sedan 2001. I vår utvärdering av utfodringsrådgivning på gårdar med smågris- och slaktgrisproduktion ser vi att lantbrukarnas åtgärder i utfodringen leder till förbättrad fodereffektivitet.

Greppa Näringen har erbjudit rådgivningsmodulen Utfodringskontroll smågris (50A) och Utfodringskontroll slaktgris (50B) sedan 2001 och totalt har rådgivare från Greppa Näringen gjort cirka 460 rådgivningsbesök. Från 2008 började uppgifter samlas in om förslag på förändringar vid rådgivningarna.

I analysen av tio års rådgivningar (2008-2018) inom Utfodringskontroll smågris och slaktgris i Greppa Näringen ser vi att gårdarnas kväve- och fosforeffektivitet i fodret ökar med 2-3 procent om rådgivningens förslag följs. En ökad fodereffektivitet ger mindre växthusgasförluster och näringsläckage och gynnar samtidigt gårdens ekonomi. Underlaget i analysen bygger på 254 rådgivningar.

Läs den fullständiga rapporen här. Länk till annan webbplats.

Kontakt

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter