Greppa logotyp, länk till startsidan.
Greppa logotyp, länk till startsidan.

På lantbruksmässan Agritechnica visades många innovationer inom växtskydd, växtnäring och teknik. Foto: Agritechnica

Framtidens teknik med vinster för produktion och miljö

Ny och framtida teknik inom växtskydd, växtnäring och energi till nytta för både produktion och miljö. Det stod i fokus när Christer Johansson och Frans Johnson på Jordbruksverket gjorde en teknikspaning på lantbruksmässan Agritechnica i Hannover.

Roboten Dino från Naïo Technologies var en av flera robotar för mekanisk ogräsbekämpning som visades på mässan. (Klicka på bilden för att se en större bild.) Foto: Agritechnica

Temat för mässan var Globalt jordbruk – med lokalt ansvar med fokus på utmaningar som att öka produktionen samtidigt som hänsyn tas till miljö- och klimatfrågor.

Inom växtskyddsområdet noterades ett påtagligt utökat utbud när det gällde teknik för mekanisk ogräsbekämpning, både för traditionell växtodling och frilandsodling, bland annat genom ett flertal robotar för mekanisk ogräsbekämpning, ogräsharvar med individuell inställning av harvpinnen och radhackor med utrustning för bearbetning i raden.

Ökade möjligheter till precisionsstyrning

Många av sprutorna hade ökade möjligheter till precisionsstyrning, till exempel genom individuell styrning av munstycken som gör det enklare att styra vätskemängder, doser och minska avdrift. Bildanalys fanns bland många tillverkare med syftet att optimera användningen av ogräsmedel, allt från enkla lösningar som reagerar på grön färg till molnbaserade lösningar som kan reagera på enskilda ogräs.

Sluten påfyllning är en lösning som vi snart kommer att se mer av i praktiken, enligt Christer Johansson och Frans Johnson. Från och med 2021 kommer förpackningar av preparat från många leverantörer med ett speciellt lock som är anpassat för en sådan lösning som heter EZI-connect.

Punktbesprutning med drönare

Framtidsmontrarna lyfte fram många lösningar inom autonomi och drönare, bland annat besprutning med drönare, vilket dock inte är godkänt i dagsläget enligt EU-direktiven. Drönare för punktbekämpning torde vara intressant, frågan är bara vad som händer med vindavdriften, enligt Christer Johansson och Frans Johnson.

Inom växtnäringsområdet sågs ett ökat intresse för online-mätning av växtnäringsinnehåll i stallgödsel med NIR-sensorer. När det gäller spridning av mineralgödsel visades ett hjälpmedel till Amazone-spridare för att testa spridaren i fält. Hjälpmedlet som heter Easy Check består av piggmattor som placeras ut och skannas med mobilen för att därefter få fram spridningsvariationen.

Inom energiområdet visades ett flertal eldrivna kompaktlastare, teleskoplastare och hjullastare samt hjälpdrift med el. Förarstöd för optimal bränsleanvändning blir allt vanligare och den första tröskan utvecklad för gas visades av Goselmash.

Lantbruksmässan Agritechnica ägde rum den 10-16 november 2019 i Hannover i Tyskland. Mässan hade 2820 utställare och 450 000 besökare.

Dela

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Prenumerera på Greppas nyhetsbrev

Relaterade nyheter

  • Minskat matsvinn på gården kan ge stora vinster

    Både lantbrukare, miljö och klimat kan tjäna stort på en minskad mängd matsvinn och förluster på gårdsnivå. Det menar Karin Lindow på Jordbruksverket som arbetar inom ett regeringsuppdrag för minskat ...

  • 21 år och 65 000 gårdsbesök senare

    Vad som en gång startade som ett miljöprojekt med fokus på övergödningsfrågor har med ett långsiktigt systematiskt arbetssätt utvecklats till att bli lantbrukets hållbarhetsprojekt. I Greppa Näringens...

  • Nu drar höstens aktiviteter igång

    Efter flera år med restriktioner på grund av pandemin laddar vi nu upp för flera stora evenemang. Först ut är Greppa Näringens Rådgivarkonferensen den 26-27 september, därefter tar mässorna vid.