NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
En multispektral kamera och en RGB-kamera monterades på en oktokopter. Foto: Kristin Piikki, SLU
12 april 2019
Lovande försök har gjorts att med hjälp av drönare spåra angrepp av bladmögel på potatis. Tidig upptäckt är av extra vikt i ekologiska odlingar och drönare kan spara mycket manuellt arbete med att inspektera odlingar.
Potatisodling smittas som bekant lätt av bladmögel och det pågår mycket forskning för att hitta sätt att bekämpa sådan infektion. Cirka en tredjedel av den svenska användningen av fungicider används i potatisodling trots att grödan inte upptar så stor areal. För ekologiska odlare kan en infektion ödelägga hela skörden och potatissorter som har mer motståndskraft prioriteras. Forskare vid SLU i Alnarp och SLU i Skara har tillsammans med IBM genomfört ett projekt för att underlätta tidig upptäckt av angrepp med hjälp av drönare och bildanalys.
Ekologiska potatisfält valdes ut på en gård i Skåne och en i Halland. På gården i Halland kom angreppen vid en tidpunkt då drönarflygning inte kunde göras. På den kvarvarande gården i Skåne fick ett fält tas bor ur studien eftersom det blev så mycket ogräs. Kvar var två fält. I det ena fältet odlades potatissorten Solist och när angreppen började gick sjukdomsförloppet så snabbt att flygningar inte hanns med. I det sista fältet gjordes inspektioner och markeringar sattes ut vid infekterade plantor för att kunna identifiera dem vid flygning. Och den 21 juli och 4 augusti togs bilder med drönare. Drönaren flögs på 15 meters höjd.
Reflektansen från friska och infekterade potatisblad skiljer sig åt i två olika våglängdsområden och det gör att det går att detektera fläckarna med hjälp av en kamera i synligt infrarött ljus. Det är möjligt att ta fram riskkartor för bladmögelangrepp baserat på en drönarflygning. Men det krävs mer arbete kring att lokalisera bladmögelfläckar och metoden behöver provas i andra potatissorter och under andra år.
Forskarna skriver att i förlängningen behövs en lättanvänd webbapplikation där drönarbilderna kan laddas upp och i retur kommer riskkartor. Om man kan se riskkartorna i sin mobil med GPS i potatisfältet är det ännu en fördel.
Text: Markus Hoffmann
Läs mer: I Stiftelsen Lantbruksforsknings projektbank finns mer information om projektet Digitalt hjälpmedel för att identifiera och lokalisera bladmögel i ekologisk potatisodling.
Sidan uppdaterades 2019-04-12 av Teresia Borgman
Relaterade nyheter
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet