Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

Beskrivande bildtext

Foto: pixabay

Hälsosam och hållbar mat kräver stora förändringar

01 februari 2019

Mänskligheten behöver förändra kosthållning, livsmedelsproduktion och minska matsvinnet för att nå de globala målen för hållbar utveckling och klimatavtalet från Paris. Det menar forskare bakom EAT Lancet-kommissionens rapport.

Rapportförfattarna har på vetenskaplig grund tagit fram en hälsosam diet som de använder som utgångspunkt. Dieten innebär på global nivå bland annat en halverad konsumtion av rött kött och socker och en mer än fördubblad konsumtion av nötter, frukt, grönsaker och baljväxter.

Berör även jordbruket

Rapporten berör även jordbruket och de stora förändringar som kommer att krävas av matsystemet för att nå en både hälsosam och hållbar kosthållning för 10 miljarder människor år 2050. Kommissionen sätter upp gränser som livsmedelsproduktionen behöver hålla sig inom för att nå de globala målen för hållbar utveckling och klimatavtalet från Paris. Det är gränser för utsläpp av växthusgaser, användning av åkermark, vattenförbrukning och tillförsel av växtnäring som fosfor och kväve samt förlust av biologisk mångfald.

Hållbar intensifiering

Enligt rapporten kommer det krävas en ny ”jordbruksrevolution” baserad på hållbar intensifiering driven av hållbarhet och innovation. Det kan handla om effektiviserad användning av växtnäring och vatten, återvinning av fosfor samt åtgärder för att motverka klimatförändringarna inom växtodling och foder.

Sverige ligger i framkant

Flera aktörer menar att Sverige redan ligger långt framme och har möjlighet att visa vägen för den internationella utvecklingen.

– Vi har väldigt innovativa företag, vi har fantastiska lantbrukare och vi ligger så långt framme på många av hållbarhetsområdena inom lantbruket. Det händer så mycket positivt här i Sverige, sa Line Gordon, föreståndare för Stockholm Resilience Centre, när EAT Lancet- rapporten lanserades i Stockholm.

Mer av grönsaker och baljväxter

Med utgångspunkt i EAT-Lancet-dieten beräknas efterfrågan på vissa grödor minska lokalt och regionalt, men behöver ersättas av andra. Produktionen av frukter, grönsaker, nötter och baljväxter behöver exempelvis fördubblas för att nå behovet år 2050, enligt kommissionen.

Spridas runt världen

EAT Lancet-rapporten lanserades i Norge och Sverige i mitten av januari och kommer under våren att presenteras runt om i världen. Bakom rapporten står EAT-Lancet kommissionen som består av 37 forskare från 16 länder. Stockholm Resilience Centre stod värd för EAT Lancet-kommissionens sekretariat. EAT är en icke-vinstdriven organisation som grundats av Stordalen Foundation, Stockholm Resilience Centre och Wellcome Trust.

Fakta: 5 strategier...

... för hälsosam och hållbar kost på global nivå.

  • Hitta internationellt och nationellt engagemang för skiftet mot en hälsosam kost
  • Skifta fokus från att producera stora mängder mat till att producera hälsosam mat.
  • Hållbar intensifiering av livsmedelsproduktion för högkvalitativ produktion.
  • Stark och samordnad styrning av mark och hav.
  • Halvera matsvinnet i linje med FN:s globala mål för hållbar utveckling

Källa: Eatforum.org

Sidan uppdaterades 2019-02-11 av Tobias Wiklund

Relaterade nyheter

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Klicka här för att prenumerera

Kontakt

Redaktör för nyhetsbrevet

Teresia Borgman

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp