Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

vinnare i EU Interreg-projektet Nutrinflow

Vinnare i EU Interreg-projektet Nutrinflow. Foto: Per-Anders Algerbo

Innovationer som kan minska övergödningen

30 oktober 2018

Ett studentprojekte om Hållbar hästhållning vann första pris i en tävling i det EU finansierade projektet Nutrinflow. Förslaget utgörs av en miljöcertifiering av hästhållning tillsammans med en teknisk lösning.

I EU Interreg-projektet Nutrinflow har en studenttävling genomförts i syfte att hitta nya sätt att lösa frågan om näringsläckage från odling och åkermark. Det kan vara välgörande med nya perspektiv i gamla miljöfrågor. Övergödningsfrågan har cirka 50 år på nacken medan klimatfrågan kanske 15-20 år.

Tre lag från två universitet

Tre lag tävlade mot varandra och två av lagen bestod av tre agronomstudenter från SLU och tre civilingenjörsstudenter från Linköpings universitet. Det tredje laget bestod av sex civilingenjörsstudenter från Linköpings universitet. Tävlingen startade den 7 september.

Hållbar hästhållning vann

Vinnaren korades på stora scenen på Elmia den 25 oktober och det var ett av de mixade lagen från SLU/LIU med namnet ”Hållbar hästhållning” som vann. Förslaget utgörs av en miljöcertifiering för näringshantering inom hästbranschen. Den bör skötas av ett certifieringsorgan och det ska även finnas en standard för en gödselstrategi och en guide för åtgärder i hagmark som ska finnas tillgängligt för alla.

Exempel på innehåll i certifieringen är mockning av hästhagar varje vecka och journalföring för det, utbildning om växtnäring, gödselstrategi, plan för att hantera in- och utpassage samt utfodringsplatser i förhållande till vattendrag. I konceptet finns också en semiautomatiserad skottkärra med elmotor som med hjälp av sensorer alltid håller sig vid personens sida. Det gör att mockningen underlättas. Priset utgörs av att få presentera sin idé vid slutkonferensen för EU-projektet Nutrinflow 15-16 november i Finland. Samtidigt kommer motsvarande vinnare för projektets tävling i Lettland presentera sitt bidrag.

Också smarta ideer

De båda andra lagen var ”GrowIT” och NutriPond”. GrowIT:s ide var att placera ut nedbrytbara sensorer som mäter N, P, pH och fukt i marken. En drönare ska samla in datan och i en färgskala i en app ska bonden kunna se om det är för lite eller för mycket av något i marken. I en utvecklad version ska den kunna ge förslag på mängd gödning.

Studentlaget NutriPonds förslag var att samla in vatten som rinner av åkermarken på ytan, alltså jorderosionsströmmar med mycket fosfor och samla det i en damm dit vattnet styrs med hjälp av sensorer. Dammen ska förses med tak och i ett första steg ska partiklar sedimentera. I nästa steg av dammen ska det vara möjligt att styra klimatet för att odla i det näringsrika vattnet. Solceller på dammens tak ska ge energi.

Relaterade nyheter

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Klicka här för att prenumerera

Kontakt

Redaktör för nyhetsbrevet

Teresia Borgman

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp