Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

En folksamling på innergården. Förväntansfulla ansikten som precis ska besöka Hacksta gård.

Ett fältbesök under världsvattenveckan gick till Hacksta gård utanför Enköping. På gården visades hur man kan balansera ekonomi och ekologi med en rad innovativa åtgärder. Foto: Helena Elmquist

Världsvattenvecka med fokus på ekosystem

31 augusti 2018

Vatten, ekosystem och mänsklig utveckling var temat för årets Världsvattenvecka i Stockholm som avslutas idag.

Samzon, det är en buffertzon som är insådd med honungsört

Projektet SamZon handlar om att så buffertzoner med örter och gräs som ska fylla många funktioner, bland annat för att minska näringsläckage, öka biologisk mångfald och som en del i integrerat växtskydd. Vi har identifierat 29 möjliga funktioner. Foto: Helena Elmquist

Ett par fältbesök under veckan gick till en av Odling i Balans pilotgårdar som heter Hacksta gård nära Enköping. Gården besöktes bland annat av en delegation från Kinas vattenministerium. Lantbrukarna Pontus Olsson och Mats Engquist visade upp gården och berättade hur de balanserar ekologi och ekonomi. Många steg mot ökad hållbarhet har tagits på gården, bland annat buffertzoner som skydd för vattendrag och stöd för pollinatörer, dammar för fosforretention, en biobädd som samlar upp och bryter ned pesticider, integrerat växtskydd och olika tekniker för effektivt energi- och näringsutnyttjande. Man har nyligen bytt ut oljepannan till torken mot biobränsle.

Ser på sig själv med nya ögon

– Odling i Balans tror på att lantbrukarnas kunskap är grunden för ett uthålligt lantbruk. Frivilliga åtgärder som bygger på kunskap som tas fram i samverkan mellan lantbrukare och i dialog med rådgivare och andra experter är något som ger förändring och något vi tror på, säger Helena Elmquist på Odling i Balans. Hon tyckte att det var intressant att visa upp Odling i Balans verksamhet för en internationell publik.

– Genom att berätta vad vi gör ser man också på sig själv med nya ögon.

Zoner med många funktioner

Hon berättade bland annat för besökarna om projektet SamZon. Projektet handlar om att så buffertzoner med olika ört- och gräsblandningar. Zonerna ska fylla många funktioner för att skydda miljön till exempel genom att hindra förluster av fosfor och växtskyddsmedel till vattendrag och samtidigt främja insekter, fåglar och vilt. Målet är att hitta ett praktiskt fungerande och vetenskapligt baserat odlings- och skötselkoncept för mångfunktionella skyddszoner.

Många av besökarna var intresserade av Yara-sensorn som gården visade upp, berättar Helena Elmquist.

– Att man både kan höja skördarna och minska miljöpåverkan var något som flera av besökarna tog till sig, säger hon.

Hon upplever också att det verkade svårt för besökarna att förstå hur dränering fungerar i Sverige.

– Det verkar mer vanligt att det är ont om vatten än behov av dränering på många håll i världen.

Ungdomar fick pris

Två projekt med koppling till jordbruk fick utmärkelser vid utdelningen av Stockholm Junior Water Prize. Det vinnande laget kom från Singapore. Deras projekt handlade om att producera ett material av restprodukter från jordbruket, i det här fallet skal från durianfrukten och sockerrörsbagass, som kan användas för vattenrening.

Två studenter från Japan fick en särskild utmärkelse i samband med prisutdelningen för sitt projekt där livsmedel produceras samtidigt som övergödda dammar och sjöar renas med hjälp av en kombination av växter, nitrifierande bakterier och svampar.

”Genom att tillämpa existerande vetenskap och med hjälp av mikroorganismer har de omvandlat ett problem med vattenföroreningar till en innovativ lösning för livsmedelsproduktion”, löd juryns utlåtande.

FAKTA: Världsvattenveckan 2018

  • Världsvattenveckan 2018 pågår mellan den 26 och 31 augusti 2018 och arrangeras av policyinstitutet SIWI (Stockholm International Water Institute).

  • Veckan har fler än 3300 besökare från 130 länder.

  • Under veckan hålls över 200 sessioner om olika ämnen. Årets tema var ”Vatten, ekosystem och mänsklig utveckling”. Ett urval av sessionerna går att se digitalt via http://www.worldwaterweek.org/pressroom/live/länk till annan webbplats

Sidan uppdaterades 2019-02-11 av Tobias Wiklund

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Klicka här för att prenumerera

Kontakt

Webbredaktör

Alexander Regnér

036-15 84 29

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp