NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Restkvävet i marken gör att det finns förutsättning för att minska kvävegivan till höstrapsen. Foto: pixabay
03 augusti 2018
Mätningar visar att det finns mycket kväve kvar i matjorden på många platser i landet. Har du gödslat för en högre skörd än vad du kommer att få, gör torkan att det finns god chans att kvävet är kvar i matjorden. Det extra kvävet kan du använda vid sensommar- eller höstsådd av grönfoder och inför höstrapssådd.
Om du gödslar nära optimalt för den skördenivå du uppnår så är restkvävenivåerna normalt låga efter skörd. Men i år, då man på många håll har gödslat mer än optimalt eftersom skörden blivit lägre än förväntat, så kan det finnas mycket restkväve kvar. Då finns det förutsättningar för att minska kvävegivan till höstraps eller utnyttja kvävet på annat sätt genom att så höstsådda grödor.
Om du inte har möjlighet att så grönfoder eller en höstgröda kan du överväga en höstsådd fånggröda för att ta vara på det kväve som finns tillgängligt i matjorden under hösten.
Under säsongen har Greppa Näringens medarbetare varit ute i fält och mätt markens kvävemineralisering med en handburen N-sensor fram till axgång. Resultatet visade att höstvetet tog upp mindre kväve än normalt i flera av de höstvetefält där mätningarna gjordes.
För att ta reda på om det är ovanligt mycket outnyttjat kväve i marken, tog Greppa Näringen under vecka 28 jordprover i Skåne, Östergötland och Uppland från matjorden (0-30 cm djupt) i några av de höstvetefält där kväveupptaget har mätts.
Proverna visade på varierande restkvävenivåer i matjorden. I Skåne var det mycket höga nivåer, i Uppland var det också relativt höga nivåer, medan Östergötland hade mer normala nivåer.
Jordprover togs även i ett antal vårsädesfält i Skåne och Uppland. Proverna visade att på många håll har vårsäden lidit mer än höstsäden av torkan och har inte kunnat utnyttja det gödselkväve som lagts vid sådd. Vid provtagningen i mitten av juli hade inte kväveupptaget avslutats i alla vårsädesfält och en del av mineralkvävet som analysen visar kan komma att tas upp av grödan innan skörd. Men analyserna ger ändå en indikation på att det kommer att finnas restkväve kvar efter skörd.
Text:Sofie Logardt
För mer information läs: Säsongsnytt vecka 30
Exempel på hur du kan minska kvävegivan
Rådgivningsinstitutet SEGES i Danmark går ut med en tumregel med anledning av torkan. För varje 100 kg lägre skörd man får, än vad man gödslat för, kan man räkna med att 1,5 kg kväve per hektar finns outnyttjat i matjorden.
Sidan uppdaterades 2019-02-11 av Tobias Wiklund
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Relaterade nyheter
Kontakt