Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

Europeiskt klimatprojekt presenterar nya lärdomar

Genom att odla täckgrödor, bearbeta jorden vid rätt tidpunkt och anpassa maskiner och utrustning lyckades lantbrukare i SOLMACC-projektet hantera ogräset i ett odlingssystem med minskad jordbearbetning. Foto: Pixabay

Europeiskt klimatprojekt presenterar nya lärdomar

25 maj 2018

Det så kallade SOLMACC-projektet (Strategies for organic and low-input farming to mitigate and adapt to climate change) som pågått mellan 2013 till 2018 går mot sitt slut. Den 16 maj arrangerades en slutkonferens för projektet. Och under året kommer varje SOLMACC-gård att arrangera en öppen fältdag. Det kommer också att publiceras en praktisk handbok för att öka tillämpningen av klimatvänliga jordbruksmetoder.

SOLMACC-projektet har finansierats av EU:s Life-program och pågått mellan 2013 och 2018. Projektets syfte är att visa åtgärder som kan minska utsläppen av växthusgaser från jordbruket och inspirera andra lantbrukare att klimatanpassa jordbruket oavsett om de bedriver ett ekologiskt eller konventionellt jordbruk.

I projektet har 12 ekologiska gårdar från Sverige, Tyskland och Italien deltagit. Projektet handlar om fyra klimatsmarta åtgärder: ”Effektivt kretslopp av näring”, ”Optimerad växtföljd med vallbaljväxter”, ”Minskad jordbearbetning” och ”Agroforestry”.

Så hanteras ogräset med minskad jordbearbetning

Nyligen släpptes fyra filmer som visar de fyra områdena och redovisar några lärdomar som lantbrukarna fått genom projektet. En av filmerna visar hur ekologiska lantbrukare lyckas minska jordbearbetning och hantera ogräset, trots att de inte har möjlighet att använda kemisk ogräsbekämpning. Detta genom täckgrödor, rätt tidpunkt för jordbearbetning och anpassning av maskiner och utrustning. I en annan film som handlar om optimerad växtföljd såg lantbrukare hur förbättrad växtföljd gav bättre produktkvalitet, -kvantitet och minskade växtskyddsproblemen. Här kan du se filmerna om de fyra åtgärdsområdena.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Öppna fältdagar i Sverige, Tyskland och Italien

Under 2018 kommer det att arrangeras 12 fältdagar, en på varje gård. I Sverige kommer fältdagarna att arrangeras den 31 maj (Sötåsen utanför Töreboda), 10 juli (Körslätts gård i Skåne), 15 augusti (Trägsta utanför Östersund) och 21 augusti (Hånsta Östergärde utanför Uppsala). Läs mer om fältdagarna här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

På Biofach 2018 hölls ett seminarium där de vetenskapliga resultaten av projektet presenterades och nyligen hölls en slutkonferens för projektet.

Projektpartners i SOLMACC-projektet är IFOAM EU (International Federation of Organic Agriculture Movements EU Group, Ekologiska lantbrukarna, Associazione Italiana per L'Agricoltora Biologica, forskningsinstitutet FiBL (Research Institute of Organic Agriculture) och rådgivartjänsten Bioland Beratung GmbH.

Läs mer: www.solmacc.eulänk till annan webbplats kan du läsa mer om projektet. En del av materialet är på svenska. 

Sidan uppdaterades 2018-05-29 av Teresia Borgman

Prenumerera på nyhetsbrevet

Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?

Klicka här för att prenumerera

Kontakt

Redaktör för nyhetsbrevet

Teresia Borgman

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp