NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Foto: Anuschka Heeb
18 maj 2018
Det behöver investeras 1 miljard kronor om året i dränering av jordbruksmark för att möta framtidens förändrade klimat med ökade vattenflöden. Det skriver Jordbruksverkets i en utredning som utförts på uppdrag av regeringen.
Dräneringen av svensk jordbruksmark är eftersatt och klimatförändringarna väntas höja kraven ytterligare på en bra dränering. Dränering är också viktigt ur miljösynpunkt och för att klara målet om att öka den svenska livsmedelsproduktionen.
Jordbrukarna bedömer att en dryg femtedel av åkerarealen har bristfällig dränering. Intresset för dränering och investeringstakten har ökat, enligt utredningen. Jordbrukarna uppger att en fjärdedel av denna areal kommer att åtgärdas inom en femårsperiod. Trots det är inte takten tillräckligt hög för att klara av behovet av markavvattning i ett framtida klimat.
Några slutsatser som lyfts fram i utredningen är att:
Åtgärder inom andra områden påverkar också jordbrukets markavvattning. Det kan handla om åtgärder som rör bebyggelse och infrastruktur, EU:s vattendirektiv, framtida vattenförsörjning och minskad avgång av växthusgaser från organogena jordar. Inom området vattenförsörjning har Jordbruksverket publicerat ytterligare en utredning som även denna gjorts på uppdrag av regeringen.
Syftet med kartläggningarna är att vara beslutsunderlag för regeringen, men de kan även användas av till exempel myndigheter, kommuner, jordbrukare, rådgivare, entreprenörer och konsulter.
Dränering av jordbruksmark i framtidens klimat
Några slutsatser om avvattning av jordbruksmark ur Jordbruksverkets rapporten Avvattning av jordbruksmark i ett förändrat klimat:
Text:Teresia Borgman
Källa: Avvattning av jordbruksmark i ett förändrat klimat av Eskil Mattsson, Tomas Johansson, Jennie Wallentin, Gwidon Jakowlew, Magdalena Nyberg och Albin Noreen, Rapport 2018:19, Jordbruksverket, utgiven 2018-05-08.
Sidan uppdaterades 2019-02-11 av Tobias Wiklund
Relaterade nyheter
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet