Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

Beskrivande bildtext

Anders Ericsons våtmark ligger i framkant inte bara i Sverige utan hela EU när det gäller att använda ny teknik. Foto: Sofie Logardt

Miljösatsning på våtmark i Blekinge uppmärksammad i Bryssel

07 maj 2018

Med hjälp av rådgivning från Greppa Näringen och länsstyrelsen i Blekinge har Anders Ericson förverkligat sin idé om att anlägga en våtmark på sina marker. Våtmarken blev klar i höstas och har nu uppmärksammats av det Europeiska nätverket för landsbygdsutveckling, European Network for Rural Development, ENRD. I första hand fångar våtmarken upp fosfor och kväve, men bidrar även till bevattning och den biologiska mångfalden.

Det unika med Anders Ericsons våtmark är att den ligger i framkant inte bara i Sverige utan i hela EU när det gäller att använda ny teknik och syfte.

Ny teknik ger nya möjligheter

– Genom att vi använder oss av solcellsdrivna pumpar har vi kunnat lägga våtmarken på en plats där det annars inte hade varit möjligt att anlägga en våtmark, säger Tuve Lundström på Naturvårdsingenjörerna och som dessutom är Greppa Näringens rådgivare.

Sverige ligger långt fram när det gäller satsningar på våtmarker. Under åren mellan 2010 och 2017 anlades 4 300 ha våtmarker med statligt stöd.

Stort intresse av våtmarker

– Vi märker av ett stort intresse från den svenska satsningen på våtmarker, inte minst från länderna runt Östersjön, säger Stina Olofsson, Greppa Näringens projektledare.

Våtmarkerna blir allt effektivare och ger bra reduktion av kväve och fosfor genom att de prioriteras till bra lägen i landskapet. Greppa Näringen erbjuder lantbrukare ett rådgivningsbesök för att se om det finns förutsättningarna för en våtmark på gårdens marker.

Fältvandring hos Anders Ericson i Kylinge, Blekinge

Är du intresserad och vill veta mer har du möjlighet att vara med om en fältvandring hos Anders Ericson i Kylinge, Blekinge. Torsdag 17 maj klockan 18–21 bjuder arrangörena solpump.selänk till annan webbplats och Naturvårdsingenjörerna ABlänk till annan webbplats tillsammans med Anders Ericson in till en fältvandring i Kylinge. 

Fältvandringen denna dag är delfinansierad med EU-medel genom länsstyrelsen i Blekinge.

Koordinater för fältvandringen

56°11'02.6"N 14°37'14.8"E
56.184051, 14.620780

Anmälan till Facebook-event

Du kan också anmäla intresse till fältvandringen genom Facebook på arrangörenas offentliga Facebook‑event – Fältvandring våtmark i Kylinge 17 maj klockan 18–21.
länk till annan webbplats

Kontaktpersoner

Anders Ericson, markägare 010-2241307
Tuve Lundström, rådgivare 0451-74 88 02
Stina Olofsson, Greppa Näringen 040-41 52 31

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp