NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Foto: Janne Andersson
20 mars 2018
Intresset från lantbruket för att ansöka om investeringsstödet Klimatklivet ökar, enligt rapporter från länsstyrelser runt om i landet. Den 17 april börjar nästa ansökningsomgång.
Sedan årsskiftet har investeringsstödet Klimatklivet förstärkts och under 2018 kommer 1,7 miljarder kronor att delas ut jämfört med ursprungligen 700 miljoner kronor per år. Årets första ansökningsomgång stängde den 15 februari. Beslut om vilka som beviljas stöd väntas i maj.
Lantbrukets intresse för att söka stöd från Klimatklivet ökar, enligt rapporter från bland annat från Länsstyrelsen i Västra Götalands län.
– Livsmedelsbranschen är en bransch med stor potential, men där vi inte sett så många ansökningar tidigare, säger Jan Mastera, handläggare för Klimatklivet på Länsstyrelsen i Västra Götalands län i en nyhet från myndigheten.
Men nu ser man hur intresset ökar från lantbrukare i Västra Götalands län. Två gårdar som får stöd efter den senaste beslutade ansökningsomgången är Limmergårds Lantbruk AB i Götene och Vedums Smågris AB i Vara. De får stödet för att investera i biobränslepannor för spannmålstorkning och uppvärmning.
Även i Skåne har man sett en ökning av antalet jordbruksföretag som söker stöd från Klimatklivet.
– Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sanne Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne i en nyhet från myndigheten.
Ett exempel på ett lantbruksföretag i Skåne är Värlingegården i Trelleborg som fått stöd för en halmpanna för att kunna bli del i ett lokalt kretslopp där halm från gården används som bränsle. Andra lantbruksföretag i Skåne har beviljats stöd för att ersätta fossil olja med förnybara bränslen.
Även i Västmanland gick stöd från Klimatklivet till flera lantbruksföretag. Den största potten gick till Mycklinge lantbruk som fick nästan tre miljoner kronor till en värmecentral med flispanna och flisförråd. Bidraget motsvarar 65 procent av gårdens klimatinvestering som är på 4,4 miljoner kronor, enligt en nyhet från Länsstyrelsen i Västmanlands län.
– Bytet innebär att gården minskar sina utsläpp av växthusgaser med nästan 250 ton per år, säger Robert Axelsson, klimatsamordnare på Länsstyrelsen i Västmanlands län.
Sedan Klimatklivet startade 2015 har 1559 projekt fått 2,8 miljarder kronor i stöd. Kommande ansökningsomgångar under 2018 är:
Enligt Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, kan alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta söka stöd från Klimatklivet.
– Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, säger hon.
Text:Teresia Borgman
Läs mer:
Om Klimatklivet på Naturvårdsverkets webbplats
Läs mer om möjligheten för lantbrukare att söka stöd från Klimatklivet i artikeln Klimatsmarta åtgärder i lantbruket kan få stöd från klimatklivet (publicerad 2017-10-17)
Sidan uppdaterades 2018-03-20 av Teresia Borgman
Relaterade nyheter
Prenumerera på nyhetsbrevet
Vill du prenumerera på Greppa Näringens nyhetsbrev och få de senaste nyheterna inom miljö och klimat till din mejlbox två gånger i veckan?
Kontakt