NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Traditionellt skogsbete och fäbodbruk är exempel på agroforestry-system som var vanligare förr. Men även idag förekommer agroforestry i Sverige. – Våra vackra björkhagar till exempel räknas som agroforestry-system, förklarar Karin Eksvärd. Foto: Urban Wigert
20 december 2016
Intresset för agroforestry ökar starkt i Europa och Sverige. De senaste åren har det kommit en rad nya initiativ på området.
Karin Eksvärd har uppdraget som koordinerande expert för en fokusgrupp om agroforestry genom det Europeiska innovationspartnerskapet, EIP-Agri. Foto: Erik Nilsson
Agroforestry, eller skogsjordbruk, är odlingssystem som varit mer kända från sydligare breddgrader, men som på senare år fått allt mer uppmärksamhet även i Sverige och resten av Europa. Agroforestry innebär att odling av vedartade växter, som träd och buskar, kombineras med växtodling och/eller djurhållning. Minskade utsläpp av klimatgaser och minskat näringsläckage är bara några exempel på de potentiella fördelar som lyfts fram med den här typen av odlingssystem.
Karin Eksvärd koordinerar en fokusgrupp med inriktning på agroforestry som nyligen startat inom det Europeiska innovationspartnerskapet EIP-Agri. Hon upplever att intresset för agroforestry ökat starkt de senaste åren. Anledningarna till det ökade intresset är flera, tror hon.
– Det finns en önskan om att stärka och öka ekosystemtjänsterna inom lantbruket. Där kan agroforestry bidra.
– Det finns ett behov av att minska resursförbrukningen, näringsläckaget samt förbättra vår inhemska försörjningsförmåga, både vad gäller faktisk mat, men också genom att öka diversiteten av produkter och den totala avkastningen för lantbrukaren, säger Karin Eksvärd.
Enligt henne kan agroforestry härbärgera en lång rad ekosystemtjänster som ökad kolinbindning, förbättrad självreglerande förmåga och ökad biodiversitet. En metaanalys som nyligen publicerades i den vetenskapliga tidskriften Agriculture, Ecosystems and Environment visar att agroforestry-system generellt sett har en positiv effekt för den biologiska mångfalden och när det gäller att leverera ekosystemtjänster jämfört med konventionellt jord- och skogsbruk. Miljöfördelar som kunde ses var minskat näringsläckage, minskad erosion och skydd för den biologiska mångfalden. Resultaten varierade dock beroende på vilken typ av agroforestry-system och ekosystemtjänst som utvärderades.
Enligt Karin Eksvärd kan agroforestry spela flera viktiga roller i svenskt lantbruk i framtiden.
– I Sverige har vi också behov av mer inhemskt producerade vitaminer och mineraler, frukt, bär och grönt, men också att diversifiera slättlandskap med mycket spannmålsodlingar till exempel. Här finns även en möjlighet att använda marginalmarker och öka produktiviteten från betesmarker, säger hon.
Längre söderut i Europa ser förutsättningarna delvis annorlunda ut och agroforestry används bland annat för att motverka jorderosion, samt minska effekterna av ökande temperaturer och vattenbrist, berättar Karin Eksvärd.
– På flera ställen i Europa är det vanligt att man odlar högkvalitativt timmer som körsbär och valnöt i alléer på åkern.
Men timmer på bra åkermark ser hon i dagsläget ingen framtid för i Sverige.
Text:Teresia Borgman
Agroforestry i Europa
Ett axplock av några europeiska och svenska initiativ med fokus på agroforestry:
Sidan uppdaterades 2016-12-20 av Sofie Logardt
Relaterade nyheter
Kontakt