Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

Beskrivande bildtext

Foto: Janne Andersson

Lantbrukare tjänar på Greppa Näringens rådgivning

23 mars 2015

PROJEKTNYTT: Ökad rådgivning till lantbrukare minskar kväveläckaget och ökar skördarna, skriver forskare vid Lunds Universitet i en ny rapport där de studerat rådgivningsprogrammet Greppa Näringen. Skördarna ökar utan att inköpen av gödsel ökar vilket kan innebära en förtjänst för lantbrukaren på nästan 36 000 kronor per besök.

Östersjön, övergödning, rådgivning

Foto: Maria Fermvik

Arbetet med Greppa Näringen, som är ett samarbete mellan Jordbruksverket, LRF och länsstyrelserna, har pågått sedan 2001 och planeras fortsätta till år 2020.

– Det är första gången som någon forskning har visat hur mycket lantbruket har tjänat på vår rådgivning och det känns ju väldigt kul, säger Josefin Kihlberg, kommunikationsansvarig för Greppa Näringen. Att lantbrukarna kan vinna så mycket på rådgivningen kände vi nog inte riktigt till.

Vinn-vinn för lantbruket och miljön

Fokus för rådgivningen i Greppa Näringen är att hitta rätt sätt för varje enskild gård att bli mer resurseffektiv. Det är bra för vattenkvalitet, klimat och vilket nu är bevisat - lantbrukarens ekonomi.

– Vi brukar säga att rådgivningen i Greppa Näringen är något som både lantbruk och miljö tjänar på och nu har vi fått det svart på vitt. Det är jätteroligt, säger Josefin Kihlberg. Det finns mycket att fira just nu.

50 000 rådgivningsbesök

Greppa Näringen kan också fira att 50 000 rådgivningsbesök har genomförts sedan starten. Något som har lett till betydande minskningar av gårdarnas överskott av kväve och fosfor. Minskade överskott på gården leder i sin tur till minskat läckage av växtnäring till sjöar, hav och luft. Hittills har rådgivningen lett till en årlig minskning av läckaget med 790 ton kväve och 15-30 ton fosfor.

Läs pressmeddelande om forskningsrapporten Östersjön mår bättre när lantbrukare ”Greppar näringen”länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


För mer information kontakta:

Josefin Kihlberg, kommunikationsansvarig Greppa Näringen, 070-260 04 74, josefin.kihlberg@lrf.se

Kontakta oss gärna ifall ni vill ha pressbilder eller hitta en Greppa Näringen lantbrukare nära er!


Relaterade nyheter

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp