NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
Rörflen är lättodlat och kan under goda förhållanden ge en avkastning på 7-8 ton torrsubstans per hektar. Foto: Zackarias Norén
12 december 2014
Rörflen är ett resurseffektivt foder till dikor, visar en ny studie från SLU. Kor i lågdräktighet kan konsumera det fritt utan att bli överutfodrade tack vare ett högt fiberinnehåll och lågt energivärde. Rörflen kan också odlas i stora delar av landet och är klimatsmart då det kan odlas på mulljordar med en liggtid på upp mot 15 år.
Rörflen till dikor. Foto:Carin Clason
Dikor får oftast foder i fri tillgång och det leder till att de under stallsäsongen blir överutfodrade av såväl energi som protein.
Mikaela Jardstedt doktorand vid SLU i Skara har forskat på området och precis avslutat sin andra studie av ”Resurseffektiv utfodring av dikor”. Hennes resultat är efterlängtade av rådgivare och producenter som kommer att ha lättare att skatta dikornas foderintag. De normer som idag ligger till grund för dikornas utfodring härstammar från utfodringsförsök på 1970-talet.
Från studien kan följande slutsatser dras och rekommendationer ges:
Karl-Ivar Kumm vid SLU i Skara gjorde en ekonomisk jämförelse av de ingående grovfodren i studien och gav rörflen klart bäst resultat.
Rörflen är ett flerårigt gräs som kan bli upp till två meter högt och kan med fördel odlas på mulljordar. Gräset är lättodlat och kan under goda förhållanden ge en avkastning på 7-8 ton torrsubstans per hektar. Det är också ett flerårigt gräs som kan odlas upp till 15 år utan att behöva brytas. Utan omläggning minskar också växthusgasutsläppen, vilket annars är ett stort problem med mulljordar.
Mikaela Jarstedt har gjort två olika studier som ligger till grund för resultaten. I den första studien prövades olika typer av grovfoder, gräsvall och rörflen i blomning och havre-helsäd i degmognad till dikor av raserna Hereford och Charolais. Korna konsumerade dubbelt så mycket energi jämfört med dagens norm, när de utfodrades med gräsvall.
Med rörflen och havre-helsäd blev energiintaget nära behovet, men helsäden bör kompletteras för att uppfylla behovet av protein. För rörflen och gräsvall gav foderintaget dubbelt så mycket protein som i dag är norm. Det var inga skillnader på foderintaget mellan raserna när den räknas per kilo kroppsvikt.
I den andra studien där endast Herefordkor ingick jämfördes sent skördad blandvall, rörflen, halm och vall av rörsvingelhybriden Hykor. Halmen kompletterades med rapsmjöl. Hykor och blandvall gav då det högsta intaget av foder och en viktökning (om foster och fostervävnad på 65 kilo räknas bort) på 50 respektive 9 kilo. Rörflen och halm gav viktnedgång.
Text: Carin Clason
Läs mer om Resurseffektiv utfodring
Resurseffektiv utfodring av dikor är en del av projektet REKS (regional nöt- och lammköttsproduktion- en tillväxtmotor) som syftar till att stärka nöt- och lammköttsproducenters konkurrenskraft med ökad resurseffektivitet och stärkt hållbarhetsprofil. Läs mer om Reks
Sidan uppdaterades 2014-12-12 av Sofie Logardt
Relaterade nyheter
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet