Utskriftikon
Greppa näringen

Rådgivning lantbruk
och miljö tjänar på

NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN

Årets Östersjöbonde 2014

Foto: WWF

Priset Årets Östersjöbonde gick till Lettland

23 september 2014

Varje år delar Världsnaturfonden ut priset Årets Östersjöbonde. I år gick priset till Juris Cīrulis och Vija Cīrule i Lettland. De belönas med 10 000 euro för sina insatser att minska jordbrukets bidrag till övergödningen av Östersjön.

Utmärkelsen skapades av WWF för att tydliggöra betydelsen av lantbrukare som tar egna initiativ för att minska näringsläckaget till Östersjön.

– Jordbrukarna får ofta skulden för de problem med övergödning av Östersjön som vi har i dag. Men med den här utmärkelsen kan vi verkligen visa och informera om alla de goda initiativ som finns i regionen för att uppnå ett mer miljövänligt jordbruk, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF i ett pressmeddelande.

Optimerar resursanvändningen

Under de senaste 20 åren har Juris Cīrulis och Vija Cīrule vidtagit många åtgärder för att utveckla en sluten och miljövänlig produktionscykel på sin gård. Ett exempel är återvinning av gödsel i en biogasstation som producerar el och användbara biprodukter. De har också konstruerat våtmarker, skyddszoner och sedimenteringsdammar.

Paret prisas för hur de optimerar resursanvändningen på gården samtidigt som de driver ett framgångsrikt konventionellt lantbruk.

Årets svanska östersjöbonde 2014

Årets svenska Östersjöbonde

Innan den regionala vinnaren utses belönas de övriga nationella vinnarna med 1 000 euro var. I Sverige var det lantbrukaren Fredrik Andersson på Höckerstad gård utanför Gamleby i Västerviks kommun som utsågs till årets svenska Östersjöbonde 2014. Han ligger långt framme när det gäller ny miljöteknik och belönades för sina insatser att minska övergödningen av Östersjön.

Dennis Wiström, Västerviks kommun och
Fredrik Andersson som utnämnts till årets
svenska Östersjöbonde. Foto: WWF

Sidan uppdaterades 2020-01-17 av Alexander Regnér

Relaterade nyheter

Kontakt

Projektledare Greppa Näringen

Stina Olofsson

036-15 84 06

Greppa Näringen är ett samarbete mellan Jordbruksverketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, LRFlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och länsstyrelsernalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Jordbruksverket
Lantbrukarnas riktförbund
Länsstyrelserna
EU

Greppa Näringen. Telefon växel: 0771-57 34 56. E-post: info@greppa.nu. Postadress: Box 12, 230 53 Alnarp