NYHET FRÅN GREPPA NÄRINGEN
En tredjedel av den direkta energianvändningen i djurhållningen går åt för att hantera fodret och här finns kilowattimmar att spara. Foto: Janne Andersson
18 april 2014
Kanske kommer den kallas energibibeln? Det är en ny handbok fylld med konkreta råd för hur det kan gå åt färre kilowattimmar per liter mjölk eller per uppfödd smågris. Råden sparar kostnader och minskar klimatpåverkan.
Det är en rejäl kunskapssammanställning som gjorts i LRF:s projekt om energieffektivisering. Huvudförfattare till handboken är Lars Neuman energirådgivare på LRF Konsult och några kapitel har skrivits av andra rådgivare. Författarna har som underlag använt senaste forskning och teknikutveckling, test och praktiska erfarenheter.
Det finns många skäl till att energieffektivisera, alltså att få ut mer av varje kilowattimme. Det sparar kostnader, minskar klimatpåverkan och ger en tryggare energiförsörjning. Jan Eksvärd på LRF har varit projektledareoch han hoppas att boken kommer att bidra till att öka konkurrenskraften för svenskt jordbruk.
– Sammantaget för djurhållning och växtodling finns 1,5-2 miljarder kronor per år att vinna med ökad energieffektivitet. Det motsvarar
600-700 kronor per hektar, säger Jan Eksvärd.
Han menar att enkartläggning är nödvändigt för att hitta energitjuvarna bland de ofta mer än 100 olika ström- och dieselförbrukande redskapen på gården.
Handboken är ganska komplett för de olika delarna i lantbrukets djurhållning. Den innehåller många handfasta råd om enkla saker som att putsa fönstren i stallet för att släppa in mer dagsljus, vilket är billigare än inköpt el för lampor, till mer omfattande saker som att byta värmekälla till en smågrisavdelning.
I första avsnittet tipsas om Greppa Näringens rådgivning - Energikollen. I samma avsnitt finns exempel på hur beräkningar kan göras för hur lång tid det tar för en investering i energibesparing att återbetala sig.
Hur väl ett företag lyckas effektivisera och hur snabbt en investering betalat sig beror på timing och kunskaper om både energi och ekonomi. Där finns också en checklista för vad som är viktigt att tänka på inför större investeringar.
Hela handboken är stor att ladda ner. Därför går det välja att ladda ner de avsnitt som är mest intressanta för den egna gården. Se länken nedan:
http://www.lrf.se/Energi/Spara-energi/
Sidan uppdaterades 2019-05-17 av Alexander Regnér
Relaterade nyheter
Kontakt
Redaktör för nyhetsbrevet